Vlček končí. Odchází ze sněmovny a nebude kandidovat

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
22. 4. 2010 18:25
Miloslav Vlček doplatil na kauzy s neprůhlednou dotací a půjčkou
Některé otázky vyloudily na tváři Miloslava Vlčka úsměv.
Některé otázky vyloudily na tváři Miloslava Vlčka úsměv. | Foto: Ondřej Besperát

Ostrava - Předseda sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD) odchází z politiky.

Předseda strany Jiří Paroubek oznámil, že se Vlček sám rozhodl rezignovat na funkci předsedy Poslanecké sněmovny, složit poslanecký mandát a nekandidovat v nadcházejících volbách.

V čele Poslanecké sněmovny ho nahradí dosavadní první místopředsedkyně Miroslava Němcová z ODS.

Odchod Vlčka z politiky byl ale jasný ještě před tím, než to předseda ČSSD oznámil - jako jediný z lídrů kandidátek přišel na tiskovou konferenci bez volební šály sociálních demokratů.

"Ještě včera jsem si myslel, že se dá mediální štvanice na Miloslava Vlčka zvládnout," prohlásil Jiří Paroubek. "Teď se ale dostal do obtížné situace a musí vysvětlovat porušení zákona."

"Je to mediální štvanice a může za ní Langer"

Kauzy kolem Miloslava Vlčka nicméně označil za "mediální štvanici", předem přípravenou. Vlčka pak vpodstatě pochválil za to, že odchází z politiky, ačkoliv nebyl "ani obviněn, natož odsouzen".

"Není náhodou, že se staré případy objevily šest týdnů před volbami," prohlásil Paroubek.

"Je jasné, kdo za tím stojí. Je to paranoidní pan íčko," dodal na dotaz novinářů v narážce na přezdívku Ivana Langera, kterou mu v odposlechnutých telefonátech dával zastřelený kmotr Mrázek.

"Kdyby to tak udělali všichni, nemohl by kandidovat ani první místopředseda TOP 09 (Miroslav Kalousek), ani předseda Věcí veřejných (Radek John)," prohlásil dál předseda ČSSD.

Vzápětí vyzval Petra Nečase a Ivana Langera, aby také odstoupili.

Lídr ODS Petr Nečas odstoupení Vlčka z postu šéfa sněmovny přivítal. Paroubkovy útoky na ODS podle něj mají jen odvést pozornost. "Jsou nesmyslné, lživé a jenom ukazují, že sociální demokracie se s touto trapnou kauzou svého čelního představitele nedokázala vyrovnat, protože už v minulých dnech bylo jasné, že postavení Miloslava Vlčka jako předsedy sněmovny je neudržitelné," napsal Nečas.

Vlčka podpořil i Pecina

K předsedovi ČSSD se poté přidal i ministr vnitra a jeden z volebních lídrů ČSSD Martin Pecina.

"Pro mě je neuvěřitelné, že Miloslav Vlček je už týden obětí štvanice, aniž skončí vyšetřování," řekl Pecina, který ještě o víkendu vyzýval Vlčka, aby předložil důkazy. "Nic nebylo prokázáno, k ničemu nedošlo."

Přítomný Miloslav Vlček během tiskové konference promluvil jen jednou. Na přímou žádost novinářů pronesl jen jedinou větu: "Potvrzuji slova Jiřího Paroubka a ke 30. dubnu se vzdám mandátu."

 

Právě se děje

Další zprávy