Vlády zasednou společně, shodli se Fico se Sobotkou

ČTK ČTK
Aktualizováno 13. 2. 2014 12:39
Zasedání by se mělo uskutečnit na Slovensku před volbami do Evropského parlamentu.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ludvík Hradilek

Bratislava - Premiéři Bohuslav Sobotka a Robert Fico se dohodli, že chtějí na Slovensku uspořádat společné zasedání české a slovenské vlády.

Mělo by se uskutečnit nejlépe ještě před květnovými volbami do Evropského parlamentu, řekl Fico na tiskové konferenci. Sobotka je v Bratislavě na oficiální návštěvě bývalého federálního partnera.

"Jsem rád, že jsme se s panem premiérem Ficem shodli na tom, že budeme pokračovat v tradici, která byla založena před dvěma lety prvním společným zasedáním české a slovenské a vlády. Budu velmi rád, pokud se nám takovéto zasedání vlád podaří uskutečnit co nejdříve," prohlásil Sobotka.

Podle českého předsedy vlády by kabinety na společné schůzce měly řešit například silniční spojení obou zemí. Sobotka zdůraznil, že je třeba propojit rychlostní komunikace mezi Zlínským a Trnavským krajem, respektive Moravskoslezským a Žilinským krajem.

"Je chyba a do značné míry možná i ostuda, že máme pouze jedno dálniční spojení mezi Českou republikou a Slovenskem," dodal český premiér, podle kterého zlepšení silničního spojení povede k lepší spolupráci mezi firmami z obou republik bývalé československé federace.

Fico na tiskové konferenci poznamenal, že pro Slovensko je v současnosti prioritou dokončení dálnice z Bratislavy do Košic na východním Slovensku. Vybudováním rychlostních silnic mezi ČR a Slovenskem by se podle něj měly zabývat obě vlády právě na společné schůzce.

První společné zasedání české a slovenské vlády se konalo v roce 2012, kdy se v ČR a pak na Slovensku sešli členové bývalé vlády premiéra Petra Nečase a ministři jednobarevného Ficova kabinetu.

Spolupráce v obraně

Dalším tématem pro obě nynější vlády je podle premiérů spolupráce v obraně. "Daňovým poplatníkům může nepochybně v budoucnu ušetřit peníze lepší spolupráce v oblasti obranné politiky," řekl Sobotka. Připomněl, že existuje osm pracovních skupin mezi ministerstvy obrany obou zemí. Armády si od spolupráce slibují například úspory při nákupech techniky.

Česko a Slovensko by měly také spolupracovat při formulacích společných postojů v mezinárodních organizacích, ať již v rámci visegrádské skupiny (Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko) nebo v Evropské unii. Sobotka také uvedl, že Praha a Bratislava budou koordinovat například postoje v přístupu k energetické koncepci Unie. "Také je velmi důležité, aby Česko a Slovensko konzultovaly a koordinovaly svoji energetickou politiku," poznamenal Sobotka.

Sobotka: Hospodářská politika Česka se změní

Český premiér prohlásil, že jeho kabinet chce změnit hospodářskou politiku Česka. "V minulosti se naše vlády příliš zaměřovaly na jediný hospodářský cíl, a tím byla redukce rozpočtového schodku. Zcela zapomněly na podporu růstu a na podporu zaměstnanosti. V tomto směru se hospodářská politika české vlády po volbách mění," uvedl Sobotka. Přitom pochválil Slovensko, že se na rozdíl od Česka v uplynulém období vyhnulo recesi.

Navzdory tomu se země pod Tatrami potýká s vysokou nezaměstnaností, která se pohybuje kolem 13,5 procenta; v Česku se tento údaj blíží k devíti procentům.

 

Právě se děje

Další zprávy