Vládou zmítá spor ministrů. Kalousek vs. Vondra

Kateřina Eliášová
4. 2. 2011 11:40
Kalousek nepřímo obvinil Vondru za to, že stát přišel o stamiliony
Foto: Jan Langer

Praha - Vztahy uvnitř koalice jsou opět napjaté. Nově se spor rozhořel mezi ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09) a ministrem obrany Alexandrem Vondrou (ODS).

Kalousek Vondru v tisku nepřímo obvinil z toho, že během českého předsednictví EU přišel český stát o stamiliony korun. Vondra v té době vedl ministerstvo pro evropské záležitosti, pod které akce spojené s předsednictvím spadaly.

Konkrétně jde o kauzu firmy ProMoPro, která zajišťovala audiovizuální techniku pro úřad vlády v době předsednictví. Aféru nyní policie šetří kvůli možné ztrátě státních 150 milionů korun.

Kalouskova kritika koaličního ministra a významného člena ODS se probírala i na grémiu a později klubu ODS a debata se posunula i do vyšších pater - napjatou situaci spolu dopoledne řešili premiér a předseda ODS Petr Nečas a předseda TOP 09, ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Kalousek vedle slov o ztracených milionech mluví o tom, že ODS neměří svým ministrům stejně. Mluvil O Pavlu Drobilovi, který po korupční aféře v resortu na svůj post okamžitě rezignoval.

Nečas píše Schwarzenbergovi

Když si špičky ODS přečetly ranní tisk s Kalouskovým rozhovorem, okamžitě celou věc označily za jasný útok ministra financí na koaličního partnera.

"Postup pana ministra Kalouska považuji za velmi neobvyklý, nekolegiální a podle mého názoru postup, který je nezvyklý a nesprávný," řekl premiér.

Infobox

Kontrola na úřadu vlády:

Předsednictví EU

  • porušen zákon o rozpočtových pravidlech - neoprávněně použito 19 991 336 Kč

Neoprávněně podepsané smlouvy (limit do 2 mil.)

  • s Kongresovým centrem Praha na 7,5 milionu
  • s ALBA CR na 7,9 milionu

ProMoPro (zakázka za půl miliardy korun):

  • bez výběrového řízení
  • ve smlouvě chybí výslovně cenový limit zakázky
  • chybí projektová dokumentace
  • nejasný rozsah prací

Ostatní

  • AMI Communications (2007, celkem 2 mil. Kč): nedoložené poradenství
  • Ogilvy PR (2009, 71 400 Kč): nedoložené poradenství
  • advokátní kancelář Milan Šebesta (2008, 285 tisíc Kč.): bez uvedení popisu činnosti

 

Nečas po poradě na grémiu strany napsal dopis předsedovi strany TOP 09 a vyzval jej, ať řekne, zda Kalouskův názor sdílí.

"Nepovažuju to za politickou otázku mezi oběma stranami," odpověděl Schwarzenberg. Detaily dopisu oba vrcholoví politici tají. Schwarzenberg považuje celou věc za vyřízenou. "Je to otázka výkonu ministerstva financí," dodal.

Podobně to vidí sám Kalousek. "Ten dopis jsem sice nečetl, ale nechápu jeho adresu," řekl Aktuálně.cz. "To není spor dvou politických stran nebo dvou politiků. Jde o standardní šetření ministerstva financí," dodal.

Nervózní ODS

Kalouskův špílec vůči Vondrovi se nelíbí ani poslancům za ODS. Když ale chtěli téma otevřít na jednání klubu, předseda Nečas je zarazil.

"Vnímáme to tak, že Miroslav Kalousek přímo zaútočil na místopředsedu naší strany a stůj co stůj si přeje jeho pád. To je nehorázné. Petr Nečas nám ale řekl, že nechce situaci hrotit. Že napsal dopis předsedovi TOP 09 a počká, jaká bude reakce. Ani my neznáme obsah tohoto dopisu," řekl Aktuálně.cz pod podmínkou anonymity člen poslaneckého klubu.

ODS za Vondrou stojí jako jeden muž, byť uvnitř klubu existují názory, že by měl být zodpovědný za předražený tendr pro ProMoPro. Další skandál by však pro stranu znamenal další body dolů a někteří členové ODS dokonce mluví o pádu vlády.

Kalousek chlácholí partnera

Na čtvrteční jednání grémia ODS dnes reagoval Kalousek smířlivým prohlášením, že "tvrdí-li koaliční partner, že s tím pan ministr Vondra nemá nic společného, tak to asi bude pravda."

"Pokud by to snad pravda nebyla, nejedná se o moji, ale o jejich politickou odpovědnost. Tímto prohlášením pro sebe pokládám tuto záležitost za uzavřenou a dále se k ní nebudu veřejně vyjadřovat," řekl ministr financí.

Jak poznamenal, záležitost má pro něj dvě roviny - odbornou a politickou. "V odborné rovině je záležitost zřejmá. Předmětná zakázka je na úrovni Ministerstva financí prošetřena, finanční toky, které se jí týkají, byly zanalyzovány Finančním analytickým útvarem, který odvedl profesionální a objektivní práci," uvedl Kalousek.

"V politické rovině loajálně respektuji stanovisko koaličního partnera," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy