Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Šimůnková rezignovala

ČTK ČTK
17. 10. 2013 20:24
Šimůnková tvrdí, že vláda oblasti lidských práv nepřikládá patřičnou důležitost.
Foto: Tereza Šídlová

Praha - Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková rezignovala. Odstoupením reagovala na okolnosti svého úterní odvolání z pozice šéfky sekce pro lidská práva na Úřadu vlády. Důvody odvolání byly podle ní zástupné.

"Za odvoláním stojí to, že kabinet nepřikládá lidským právům patřičnou důležitost," tvrdí Šimnůnková. Rezignaci oznámila premiérovi v demisi Jiřímu Rusnokovi dopisem.

Šimůnková soudí, že by nemohla agendu související s lidskými právy účinně vykonávat kvůli vágnímu zakotvení pozice vládního zmocněnce v novém organizačním řádu Úřadu vlády. Po oddělení od postu ředitele sekce podle ní tato funkce ztratila obsah i pravomoci.

"Věnovala jsem práci v oblasti lidských práv nejen na Úřadu vlády několik let intenzivní práce a nechci se podílet na tom, že je funkce zmocněnce pro tuto oblast opět zbavována svého obsahu a tím vlastně likvidována," napsala Šimůnková v dopise. Podobným snahám prý čelila už za předchozí vlády, ale tehdy je dokázala odvrátit.

Z postu šéfky sekce Šimůnkovou odvolal vedoucí Úřadu vlády Radek Augustin. Podle Rusnoka byla důvodem její špatná práce v týmu a pracovní morálka.

Ve funkci vládní zmocněnkyně Šimůnková (1972) působila od února 2011. Předtím se jako právnička věnovala ochraně dětí.

 

Právě se děje

Další zprávy