Vládní trojka: Sepíšeme zákon o přímé volbě prezidenta

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
10. 6. 2010 9:16
Vrcholové jednací týmy brzy poránu probraly veškerá témata, o nichž jednají jednotlivé expertní skupiny
Sraz v šest ráno!
Sraz v šest ráno! | Foto: Lucie Kalivodová

Praha - Nejvyšší vyjednavači o vládě z ODS, TOP 09 a Věcí veřejných předloží návrh na přímou volbu prezidenta, a to ještě do podzimních voleb. Oznámili to po dnešním ranním jednání, které začalo už v 6 hodin.

"Jsem rád, že jsme se dohodli na rychlém podání. Což je důležitý vzkaz i pro komunální volby," prohlásil předseda Věcí veřejných Radek John.

Z jednotlivých vyjádření vyplynulo, že na rychlé podání návrhu tlačily právě Věci veřejné. Zdroj Aktuálně.cz blízký koaličním jednáním už dříve mluvil o tom, že VV jde podle všeho hlavně o podzimní volby v Praze.

Lídr ODS Petr Nečas potvrdil, že návrh tyto tři strany podají rychle, nevidí ale příliš reálně, že by stačil ještě do voleb projít: "Je to ústavní změna, takže tam by nebylo vhodné nějaké zkracování lhůt. Prosadit to do podzimu je méně pravděpodobné."

"Chceme předložit spoustu věcí, které zdánlivě nejdou stihnout," reagoval na to Radek John.

O detailech a pravomocech experti

O detailech přímé volby prezidenta budou jednat experti. Zatím se také lídři neshodnou, zda by se spolu s přímou volbou měly měnit i pravomoci hlavy státu.

"Postoj ODS je nepodmiňovat přímou volbu prezidenta nějakými posuny pravomocí," vysvětloval svůj postoj Petr Nečas. "Nechceme, aby byla spojována s nějakým zvyšováním pravomocí prezidenta."

"Mám k tomu poněkud odlišný názor," prohlásil naopak předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. "Po dvaceti letech by si naše Ústava zasloužila revizi. Asi ta vyváženost mezi hlavou státu, sněmovnou a Senátem není perfektně daná. Asi bychom mohli diskutovat o přesunu pravomocí."

Na prosazení návrhu budou strany formující se koalice potřebovat i hlasy levice - ve sněmovně jim k ústavní většině dva hlasy chybí.

"Budeme o tom jednat i s ČSSD," uzavřel Petr Nečas.

Důchodová reforma - i s ČSSD?

Další ranní shodou ODS, TOP 09 a VV je dohoda, že prosadí tzv. klouzavý mandát poslance. Za poslance, který by se stal ministrem, by do sněmovny nastoupil náhradník. V případě, že by zase ministerské křeslo ztratil, vrátil by se bývalý ministr do poslanecké lavice.

Třetím závěrem pak je dohoda, že ohledně důchodové reformy budou strany budoucí vlády hledat širší shodu - a to s ČSSD. I to hlasitě prosazovaly Věci veřejné.

"O důchodové reformě chceme zahájit jednání se sociální demokracií ještě do podepsání koaliční smlouvy," upřesnil lídr ODS Petr Nečas.

Z ranního vstávání nebyl nadšený snad nikdo, na předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga museli partneři čekat víc než čtvrt hodiny.

 

Právě se děje

Další zprávy