Vláda zamítla, aby se Štefka stal velvyslancem

bar
21. 5. 2008 16:19
Exnáčelník generálního štábu mířil do Uzbekistánu
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Bývalý náčelník generálního štábu Pavel Štefka se nestane novým českým velvyslancem v Uzbekistánu. Na doporučení ministra zahraničí Karla Schwarzenberga o tom rozhodla vláda.

"Ano, je to skutečně tak," potvrdil Aktuálně.cz tuto informaci jeden z ministrů.

Štefkovi se stalo osudným několik armádních kauz, v nichž vystupoval. Ačkoli se nikdy neprokázalo, že by jako jeden z nejvyšších armádních velitelů porušil zákon, pro Schwarzenberga to byl dostatečný důvod, aby Štefka nezastupoval Česko v zahraničí jako diplomat.

Černý fond na generálním štábu

Nejvýznamnější bylo nejspíš odhalení, že na jedné sekci generálního štábu, které v té době velel právě Štefka, vznikl černý fond s miliony korun. Z něho se například pořádaly večírky, platily drahé dovolené anebo nakupovalo luxusní zboží.

Když se případ, který od loňského léta prošetřuje policie, dostal na veřejnost, ministryně obrany Vlasta Parkanová ostře kritizovala některé vysoké důstojníky. Uvedla, že část důstojnického sboru má pocit naprosté výlučnosti či nadřazenosti.

Foto: www.army.cz

"Je nejvyšší čas s něčím takovým samozřejmě skončit," prohlásila Parkanová, aniž by ovšem jmenovala konkrétní osoby.

Štefka vrátil 33 tisíc na byt

Armádní inspekce prošetřovala Štefku také kvůli příspěvkům na byt. Jako náčelník generálního štábu pobíral desetitisícový příspěvek na bydlení, a přitom využíval služební byt.

Podle inspekce se ovšem Štefka žádného trestného činu nedopustil, na peníze na bydlení měl podle platných předpisů nárok.

Třiatřicet tisíc korun, které získal neoprávněně, pak Štefka armádě vrátil. Jenže tak udělal až poté, co se o případ začali zajímat novináři.

 

Právě se děje

Další zprávy