Vláda zamíchala tajnými službami

Sabina Slonková
20. 9. 2006 12:40
Praha - Vláda dnes odvolala z funkce ředitele civilní rozvědky Karla Randáka. Důvodem odvolání je záměr sloučit civilní rozvědku a kontrarozvědku.

O chystané personální změně na klíčovém postu informoval již v úterý jako první deník Aktuálně.cz.

Měla by tak vzniknout jediná zpravodajská služba podřízená přímo premiérovi a vládě.

Civilní špionáž, která má sbírat zejména informace v zahraničí a hraje významnou roli v boji proti terorismu, doposud spadá pod ministerstvo vnitra.

"Tato úvaha je samozřejmě namístě. Rozvědka by měla stát mimo vnitro, ale je otázka, jestli tato vláda bude mít dost času na to, aby takovou změnu realizovala," sdělil Aktuálně.cz premiér Topolánek.

Česko by tak v budoucnu namísto tří mělo mít dvě zpravodajské služby: vojenskou a civilní.

Obavy ODS: Není neutrální

Po rezignaci šéfa NBÚ se odvoláním Randáka bezpečnostní složky dočkaly další významné změny.

Setrvání Karla Randáka na postu ředitele civilní rozvědky bylo pro politiky ODS nežádoucí kvůli obavám, že má podle nich příliš těsné vazby na politickou konkurenci - sociální demokraty.

Randák přešel na rozvědku z BIS jako muž bývalého ministra vnitra a dnes poslance Františka Bublana. Sociální demokraté nadto podle zjištění Aktuálně.cz po volbách uvažovali, že "vymění" Randáka za Kubiceho. Nabízeli ODS, že když tedy trvá na setrvání Jana Kubiceho v čele policejního útvaru pro boj s mafiemi, ČSSD se s tím smíří, pokud zůstane Randák ve své funkci.

"Máme jasné signály o tom, že Randák není zcela politicky neutrální. A to je u takové funkce nepřijatelné," uvedl blízký spolupracovník premiéra.

Sám Topolánek odmítl Randákovu budoucnost u rozvědky ještě nedávno jakkoli komentovat: "K tomu vám neřeknu vůbec nic. Obecně jsou prostě věci, o kterých se média mají dozvídat ve chvíli, kdy se stanou."

Osud Randáka nebyl ještě před dnešním, středečním jednáním vlády zcela jasný. "Postoj ministrů přitom není jednoznačný. Je tam pár lidí, kteří by Randáka podrželi," dodal.

Randák tvrdil, že o jeho případném odvolání s ním před zasedáním kabinetu nikdo nemluvil. "To od vás slyším poprvé," sdělil Aktuálně.cz.

Po jeho odvolání vláda jmenovala novým šéfem civilní rozvědky současného ředitele kontrarozvědky Jiřího Langa.

Nejslavnější "klienti": Pitr a Krejčíř

Karel Randák proslul nekonformním slovníkem, kdy například uprchlého miliardáře Radovana Krejčíře v médiích označil za poseru, a snahou o dokonalé utajení. Když v květnu přebíral od prezidenta hodnost generála, nechal si raději narůst vousy a vlasy, aby jej nikdo nepoznal. V minulosti totiž působil přímo v operacích tajných služeb a dodnes se obává vyzrazení své identity.

Kromě "znepříjemňování života" Krejčířovi, čímž ho pověřila Paroubkova vláda, je Randák znám i svým angažmá v kauze kontroverzního podnikatele Tomáše Pitra.

Na přelomu roku inicioval soudní zatykač na Pitra a později Randák veřejně oznámil, že podnikatel hodlal ze země uprchnout, aby se vyhnul vězení. Pitr to ale striktně popřel a do Česka se vrátil.

 

Právě se děje

Další zprávy