Vláda vytáhla proti existenci KSČM, návrh sepíše Kubice

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
20. 7. 2011 18:40
Ministr vnitra má do listopadu připravit návrh pro Nejvyšší správní soud
Mítink KSČM s Martou Semelovou.
Mítink KSČM s Martou Semelovou. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministr vnitra Jan Kubice, muž s minulostí v disentu, má do listopadu připravit návrh na pozastavení činnosti KSČM, který pak vláda pošle Nejvyššímu správnímu soudu.

Ministra tím pověřil Nečasův kabinet poté, co se seznámil s analýzou ministerstva vnitra.

Rozbor, který již redakce Aktuálně.cz prostudovala, přitom žalobu nedoporučuje.

"V tuto chvíli nejsou žádné důvody k právním krokům vůči KSČM, a to ani ve formě návrhu na pozastavení činnosti. Program politické strany neodůvodňuje závěr, že by právní kroky vůči KSČM podle zákona o politických stranách a hnutích mohly mít naději na úspěch," tvrdí ve svém závěru analýza zpracovaná resortem vnitra.

Vláda se přesto rozhodla jinak.

"Vedle aparátu ministerstva vnitra budou použiti i externí právníci," upřesnil premiér Petr Nečas (ODS) s tím, že teprve po předložení návrhu se vláda rozhodne, zda je dost důkazů na to, aby poslal návrh soudu.

Spustila to Semelová

Tuto novou iniciativu na pozastavení činnosti KSČM bezprostředně spustila únorová sněmovní debata o zákonu oceňujícím protikomunistický odboj.

Komunistická poslankyně Marta Semelová při ní napadla snahu ocenit agenty-chodce nebo lidi, kteří v totalitních časech převáděli přes hranice uprchlíky z komunistické země.

Marta Semelová.
Marta Semelová. | Foto: praha.kscm.cz

"Obsah tohoto paragrafu svědčí o naprosto zvrácených hodnotách předkladatelů. Ocenění by si totiž zasloužili úplně jiní lidé, a těmi jsou bývalí pohraničníci, kteří naše hranice bránili," prohlásila tehdy Semelová, občanským povoláním učitelka základní školy.

Analýza resortu vnitra se proto zaměřila jmenovitě i na ni, ale konstatuje, že výroky Semelové jako argument nestačí.

"Poslankyně Semelová vystupuje pravidelně jako velká příznivkyně Klementa Gottwalda," píše se v analýze. "Na poslankyni bylo právě v souvislosti s jejími výroky podáno trestní oznámení, které však bylo shledáno jako neopodstatněné. Výroky byly vyhodnoceny jako nikoliv protiprávní, přestože jsou provokativní a nemorální a značná část veřejnosti s nimi nesouhlasí."

"Závěrem k projevům poslankyně Semelové lze konstatovat, že je z vyjádření vedoucích funkcionářů KSČM patrné, že nejde o oficiální rétoriku strany. Projevy Semelové jsou nepochybně značně nemravné, ve společnosti nepřijatelné a hrubě neslušné. Poslankyně Semelová však není ve vedení strany, není ani ve stínové vládě KSČM," dodává analýza pro vládu.

Protiargumenty pro Schwarzenberga

Se závěry analýzy ministerstva už předem nesouhlasil poslanec Stanislav Polčák (TOP 09 a Starostové) a pro předsedu TOP 09 připravil před jednáním vlády argumenty pro to, aby kabinet návrh na pozastavení činnosti KSČM k soudu podal.

Polčák například tvrdí, že se dá dokázat kontinuita současné KSČM s totalitní předlistopadovou KSČ. "Naprostá většina členů KSČM bývala členy KSČ," tvrdí ve své oponentuře k ministerské analýze Polčák.

V oponentním posudku, který má Aktuálně.cz k dispozici, dále vypočítává, že dnešní komunistická strana "glorifikuje zločinný režim" nebo že funkcionáři KSČM "adorují i Stalina, Gottwalda a další nepochybné propagátory násilí".

Odvolává se také na článek 5 ústavy, podle kterého je politický systém České republiky založen na volné soutěži politických stran "respektujících základní demokratické principy a odmítajících násilí".

KSČM se soudu neobává

Sama KSČM se zatím pozastavení činnosti neobává. O stejnou věc jako Polčák - tedy zákaz KSČM nebo pozastavení její činnosti - se už léta bezvýsledně pokouší senátor Jaromír Štětina (nestraník zvolený za TOP 09 a Starosty).

"Pan Polčák to skutečně přehání, je to poměrně mladý člověk a je veden spíše nenávistí než rozumem," reaguje na Polčákovu snahu předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. "Je značná část lidí, kteří vzpomínají na minulý režim ne úplně ve zlém," dodává.

"Analýza ministerstva vnitra je zpracována objektivně, očekávali jsme, že výsledek bude takový," pochvaluje si Kováčik doporučení ministerských právníků.

"Soud KSČM určitě nezakáže, ale může jí pozastavit činnost a donutit ji odstranit nedostatky - i třeba změnit název," říká k tomu Polčák.

 

Právě se děje

Další zprávy