Vláda ví, co s ústavou. Klaus nebude rád

Petr Holub
6. 1. 2007 12:00
Praha - Vznikající trojkoalice ODS, lidovců a zelených už ví, jak Česko odpoví na výzvu německé kancléřky, která chce oživit euroústavu.
Jako první řekli v referendu euroústavě ne Francouzi.
Jako první řekli v referendu euroústavě ne Francouzi. | Foto: Aktuálně.cz

 Z postoje vlády nebude mít prezident Václav Klaus radost.

Německo, které pod taktovkou Angely Merkelové nyní Unii předsedá, chce znovu oprášit téměř mrtvou Ústavní smlouvu pro Evropu.

Nastupující kabinet Mirka Topolánka hodlá odpověď na to, jak s euroústavou naložit, zveřejnit během ledna v programovém prohlášení vlády.

O potřebnosti přijmout euroústavu přesvědčoval prezidenta Václava Klause v listopadu 2005 předseda Evropské komise Barroso
O potřebnosti přijmout euroústavu přesvědčoval prezidenta Václava Klause v listopadu 2005 předseda Evropské komise Barroso | Foto: ČT24

Podle zjištění deníku Aktuálně.cz nebude odpověď tak skeptická, jak by si přál prezident Václav Klaus. Ten v novoročním projevu vyzval k obezřetnosti před německými pokusy ústavu oživit poté, co ji odmítli v referendech Francouzi a Nizozemci. Především varoval, aby se Česko vzdávalo práva vetovat nové evropské směrnice.

Trojkoalice ve své koaliční smlouvě o euroústavě vůbec nemluví. Podle jednoho z vyjednavačů se však podařilo vybudovat most mezi skeptickou ODS a lidovci i zelenými, kteří jsou k evropské ústavní smlouvě vstřícnější.

Merkelová volá k pořádku

Znamená to, že Česko navrhne postup, kterým chce při ratifikaci ústavy pokračovat.

Angela Merkelová chce spolu s šéfem Evropské komise José Barrosem oslovit vedle Česka ještě deset dalších zemí, které ústavu dosud neschválily, ať nastíní další postup.

Německá kancléřka Angela Merkelová bude muset ukázat, že je stejně úspěšná při řešení domácích problémů jako v zahraniční politice.
Německá kancléřka Angela Merkelová bude muset ukázat, že je stejně úspěšná při řešení domácích problémů jako v zahraniční politice. | Foto: Reuters

Odpověď budou očekávat nejpozději do 25. března. Tehdy proběhne berlínský summit Evropské unie k padesátému výročí podepsaní Římských smluv. EU považuje dohodu z Říma za datum svého vzniku.

"Pouze jediná Evropa může přijmout výzvu nejen globalizace a světového obchodu, ale také násilí, teroru a válek. Rozdělená Evropa je odsouzena k neúspěchu," vysvětlila svůj záměr oživit ústavu Merkelová v novoročním projevu.

Proto na berlínském summitu chce navrhnout jízdní řád, jak k euroústavě či jiné základní evropské smlouvě dojít. Jedním z motivů je fakt, že podpora ústavní smlouvy se za posledního půl roku v Evropě zvýšila a počet jejích příznivců překonal skeptiky dokonce ve Velké Británii.

Starý, anebo nový text

Oficiální stanoviska jednotlivých stran budoucí vlády jsou zatím rozdílná. Partaje se shodují, že bude nutné jednat, liší se ovšem v názoru, o jakém textu se má nadále mluvit.

Názory stran
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Názory stran


ODS Není možné přijmout stávající text ústavní smlouvy, a to ani po vyškrtnutí sporných míst. Je možné jednat o tom, co ve smlouvě vadí skeptickým zemím. Případnou novou verzi by musely znovu ratifikovat všechny země.
ČSSD Je vhodné oživit debatu o ústavní smlouvě. Nejlepší by bylo dokončit ratifikaci stávajícího textu smlouvy ve všech zemích, které to ještě neudělaly.
KSČM Není možné přijmout stávající text ústavní smlouvy, je však možné jednat o nějaké nové verzi.
KDU-ČSL Je nutné buď přijmout ústavní smlouvu v současné podobě, anebo debatu o euroústavě vůbec neotevírat. Jinak hrozí, že se přijmou paragrafy diskriminující nové členské státy.
SZ Je vhodné oživit debatu o ústavní smlouvě. Nejlepší by bylo dokončit ratifikaci stávajícího textu - po vyškrtnutí sporných míst. Ústavní smlouvu by mělo schválit celoevropské referendum.

Podle šéfa europoslanců za ODS Zahradila by Češi měli odmítnout psychologický nátlak či všechny právní a politické kličky a triky, jak znovu vrátit do hry původní text - ať vcelku, či po částech.

"Je to nedůstojné a evropskou integraci to jen dále poškodí, neboť ústava je po dvojím odmítnutí ve francouzském a nizozemském referendu 'lame duck'," říká Zahradil.

Termínem "lame duck" bývá označován dosluhující americký prezident v období, kdy už byl zvolen jeho nástupce.

Zahraniční expert lidovců Cyril Svoboda naopak tvrdí, že současný text ústavy je nejlepší, jakého bylo možné dosáhnout. "Pokud by se znovu otevřela otázka čtyř svobod, mezi které patří svoboda pohybu pracovních sil, tak hrozí, že se omezení pro pracovníky z východu stane trvalým," upozorňuje Svoboda.

Bursíkova strana se odvolává na stanovisko frakce zelených v Evropském parlamentu. Ze stávající verze ústavní smlouvy je třeba zachovat části, které se týkají reformy institucí a lidských práv: "Patří sem například silnější role Evropského parlamentu, společná zahraniční politika a možnost využívat v Evropské radě kvalifikovanou většinu," vypočítává, co by se mělo změnit, místopředseda českých zelených Ondřej Liška.

Levice je připravena

Když se trojkoalice dohodne, jak o euroústavě dál jednat, může získat podporu i v levicové opozici.

Pokud bude vstřícnější, může spoléhat na sociální demokraty. "O dalším schvalování euroústavy je potřeba rozhodnout ještě letos. Česká republika by měla být pro její současné znění. Nic lepšího není možné dohodnout," doporučuje europoslanec ČSSD Libor Rouček.

Skeptičtější jsou komunisté, také oni však doporučují, že je třeba dál mluvit.

"Vnímám to tak, že jeden text skončil, ale nemyslím, si, že by neměl žádný jiný vznikat," řekl jejich předseda Vojtěch Filip. Komunistům především vadí, že Evropa by měla s novou ústavou jednotnou zahraniční politiku. Obávají se i toho, že posílí bruselská byrokracie.

 

Právě se děje

Další zprávy