Vláda už nechce pro Česko výjimku z Lisabonské smlouvy

ČTK Domácí ČTK, Domácí
Aktualizováno 19. 2. 2014 15:58
Prosadil ji exprezident Václav Klaus, Česká republika ji má od roku 2009
Bohuslav Sobotka.
Bohuslav Sobotka. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Česká republika požádá o zrušení české výjimky z Listiny základních práv EU v Lisabonské smlouvě, kterou prosadil exprezident Václav Klaus.

Po jednání vlády to řekl premiér Bohuslav Sobotka. Podle něj další uplatňování výjimky nemá odůvodnění. Podle premiéra se tím mění vztah ČR k dohodám, které na úrovni EU vznikají. Výjimku má ČR od roku 2009.

"Listina základních práv EU by měla být uplatňována i k občanům ČR. Proto bylo přijato usnesení vlády, která uložila ministrovi zahraničí, aby už se nepokračovalo v jednání o české výjimce," řekl Sobotka.

Podle něj jsou neopodstatněné některé důvody, které byly při zavedení výjimky uplatňovány a které se týkají například majetkových nároků pro období před vstupem ČR do EU.

Právě exprezident Klaus požadoval výjimku, protože se obával možnosti prolomení tzv. Benešových dekretů a uplatnění majetkových nároků sudetských Němců odsunutých z Československa po druhé světové válce.

Právní experti přitom takové riziko většinou vylučovali. Exprezident byl velkým odpůrcem Lisabonské smlouvy, svůj podpis pod dokument, s nímž otálel, ale nakonec podmínil právě tím, že si Praha vyjedná tuto výjimku.

 

Právě se děje

Další zprávy