Vláda úředníků žádá důvěru:Topolánek i Paroubek ji dají

ČTK ČTK, Eva Benešová
7. 6. 2009 10:38
Pro Fischera je ODS i ČSSD, důvěru tedy zřejmě získá
Premiér Jan Fischer při jmenování úřednické vlády.
Premiér Jan Fischer při jmenování úřednické vlády. | Foto: Jan Langer

Praha - Úřednický kabinet Jana Fischera dnes předstoupí před Poslaneckou sněmovnu, aby ji požádal o důvěru. A s největší pravděpodobností ji získá.

Fischer potřebuje k potvrzení svého kabinetu nejméně polovinu hlasů přítomných poslanců. Pokud tedy přijdou všichni s výjimkou těžce nemocného lidovce Tomáše Kvapila, musí důvěru vyslovit alespoň sto z nich.

Očekává se ovšem, že získaná podpora bude mnohem větší. Pro jsou totiž dvě největší strany ODS a ČSSD, které dohromady dají 149 hlasů.

Program pro ODS i ČSSD

„Spousta věcí v programovém prohlášení chybí, ale beru tu krátkost mandátu a určitou střízlivost toho programového prohlášení," uvedl v ČT bývalý premiér a předseda ODS Mirek Topolánek.

Obdobný postoj mají i sociální demokraté. Podle jejich šéfa Jiřího Paroubka je naprostá většina bodů v programu vlády přijatelná.

Podporu kabinetu slibují i čtyři zelení poslanci a část zákonodárců KDU-ČSL. Právě tuto stranu postoj k vládě rozděluje i po vsetínském sjezdu, který měl lidovce sjednotit. Nové vedení v čele s Cyrilem Svobodou deklarovalo, že důvěru ještě zváží.

„Programové prohlášení je příliš vágní. I když vláda Jana Fischera o privatizacích nehodlá rozhodovat, může učinit nezvratné kroky v přípravném procesu," prohlásil Svoboda.

Dohodu o nové vládě ovšem podepsalo šest poslanců KDU-ČSL v čele s Miroslavem Kalouskem, který poté stranu opustil a nyní chystá vznik nové.

Jasně proti vládě se postavili komunisté. Fischerovu kabinetu vytýkají, že je pouze pokračováním předešlé koalice ODS - KDU-ČSL a zelených. Tvrdí, že vláda toleruje ultrapravicové akce, ale naopak perzekuuje levicové organizace včetně komunistů.

Fischerův kabinet byl po několikatýdenním vyjednávání jmenován 8. května. Vychází z dohody politických stran ODS, ČSSD a zelených o uspořádání vlády po březnovém pádu kabinetu Mirka Topolánka. 

Součástí dohody jsou kromě úřednické vlády i předčasné volby naplánované na 9. a 10. října. Jejich termín schválil minulý týden Senát, takže zbývá počkat na potvrzení termínu prezidentem. Ten při výběru termínu nesmí překročit hranici 15. října.

Kandidáty novému premiérovi navrhovaly jednotlivé politické strany. Fischer některé z nich nejdříve odmítl, později však na nominace přistoupil. Strany vládě posléze předložily podmínky k obsahu programového prohlášení. Ačkoliv některé z nich v prohlášení chybí, strany se s programem vlády s největší pravděpodobností spokojí.

 

Právě se děje

Další zprávy