Vláda stáhne vojáky z Kosova, posílí Afghánistán

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
6. 10. 2010 12:20
Misi v Afghánistánu chce vláda posílit - až na 720 vojáků
Kosovo - vyhlášení nezávislosti
Kosovo - vyhlášení nezávislosti | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Vláda předloží parlamentu návrh na postupné stahování vojáků z mise v Kosovu a naopak na posílení afghánské mise.

"Plánujeme navýšení proto, abychom o to dřív mohli v budoucnu snižovat," prohlásil ministr obrany Alexandr Vondra (ODS). "Abychom mohli zintenzivnit činnost a dříve předat moc afghánským úřadům."

V Kosovu by mělo zůstat do konce roku 90 vojáků, do léta příštího roku už jen 60.

Rychlé stahování z Kosova kritizuje opozice ústy místopředsedy ČSSD Lubomíra Zaorálka: "Stahování mi připadá příliš rychlé, je to extrém."

Neuspokojuje ho ani příslib ministra Vondry, že armáda bude mít v záloze vojáky, které by do Kosova mohla znovu poslat, pokud by se tam situace výrazně zhoršila.

Naopak pro Afghánistán vláda žádá o navýšení až na počet 720 osob pro příští rok. Rok nato by počet opět o něco klesl - na 640.

"Holanďané a Kanaďané se stahují. ČR jde opačným směrem. A česká armáda se 'afghanizuje', logistika a výzbroj se přizpůsobnuje této misi," kritizuje i to Zaorálek.

Minulá vláda s návrhy na posílení afghánské mise ve sněmovně narážela. Vláda proto teď předkládá návrhy na dva roky dopředu, včetně výhledu na rok 2013. Navíc se může opřít o silnou většinu ve sněmovně.

 

Právě se děje

Další zprávy