Vláda si půjde pro důvěru v neděli těsně po volbách

Eva Benešová
26. 5. 2009 10:44
Hlasování poslanců proběhne 7. června
Vláda premiéra Jana Fischera.
Vláda premiéra Jana Fischera. | Foto: Jan Langer

Praha - Úřednický kabinet Jana Fischera už zná termín, kdy půjde poslance požádat o důvěru. Bude to neděle 7. června.

Po schůzce s premiérem to oznámil předseda sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD). "Dostal jsem od pana premiéra žádost o svolání schůze, na které by byla vyslovena důvěra vládě. Domluvili jsme se právě na tomto termínu.".

Právě 7. června budou všechny strany netrpělivě očekávat výsledky voleb do Evropského parlamentu. Ačkoliv volby budou probíhat 5. a 6. června, výsledky by měly být známy až v neděli večer.

Vlček připustil, že termín je takto stanoven záměrně. "Chtěli jsme svolat jednání až po volbách, ovšem 7. června je nejzazší termín, ve kterém může vláda před sněmovnu předstoupit," uvedl Vlček. Termín prý konzultoval s předsedy politických stran, některými ústavními právníky a informoval místopředsedy sněmovny.

Poslanci si budou muset na začátku schůze také odhlasovat, že budou jednat v neděli. 

Schůzku avizoval už včera po jednání vlády premiér Fischer. Uvedl, že vláda má pohromadě programové prohlášení a předstoupí s ním před poslance. Do té doby ho nechce zveřejnit. Prozradil pouze, že mezi priority vlády patří úspěšné dokončení českého předsednictví, příprava rozpočtu a zajištění efektivního chodu státní správy.

Jednotlivé politické strany už dříve daly Fischerovi seznam podmínek, za kterých jsou ochotny jeho kabinet tolerovat. Fischer včera prohlásil, že je považuje za doporučení, a tak s nimi také naložil.

 

Právě se děje

Další zprávy