Vláda se v pondělí změní. Přijdou Dusík a Zářecký

Pavel Baroch, Kateřina Eliášová
25. 11. 2009 12:45
Vláda bude mít tři nové tváře. Miko i Füle jdou do Bruselu
Foto: Jan Langer

Praha - Vláda premiéra Jan Fischera bude v pondělí obměněna. Premiér  dnes oznámil, že 30. listopadu budou jmenováni tři noví ministři.

Dva z nich dnes podtvrdili své jmenování Aktuálně.cz - Jan Dusík bude novým ministrem životního prostředí a Pavel Zářecký se stane ministrem - předsedou legislativní rady vlády.

"Pan premiér mne informoval, že ke jmenování dojde v pondělí," sdělil bez podrobností Pavel Zářecký.

"Na Hrad za prezidentem Václavem Klausem jdu v pondělí po vládě," potvrdil Aktuálně.cz taky Jan Dusík. Dodal, že s premiérem Janem Fischerem už o svých prioritách v čele ministerstva životního prostředí hovořil. "Žádný konfikt tam nebyl," konstatoval Dusík.

Jasno o budoucím ministrovi zatím nemá ODS. Mirek Topolánek chce ještě o jménu nástupce Štefana Füleho s premiérem Janem Fischerem ve čtvrtek hovořit. Teprve poté ODS jméno svého kandidáta oznámí veřejnosti.

Spekulace o tom, že Füleho na postu ministra pro evropské záležitosti nahradí jeho náměstek Marek Mora, utnul sám premiér. "Můžu ale říct podle mě dnes s naprostou jistotou, aniž bych se tím chtěl jakkoli dotknout Marka Mory, protože ho pokládám za kvalitního úředníka, že jméno Marek Mora to není," uvedl Topolánek.

Podle informací Aktuálně.cz se ODS v tuto chvíli rozhoduje mezi třemi kandidáty, mezi nimi je i velvyslanec v Austrálii Juraj Chmiel. "Určitě patří mezi lidi, které bych si tam dovedl představit," řekl pro Lidové noviny Topolánek.

 

Právě se děje

Další zprávy