Vláda se odmítla zabývat odvoláním šéfžalobkyně Vesecké

Red Dom
9. 6. 2008 20:16
Kabinet chce vyčkat na pravomocný rozsudek

Praha - Volání po tom, aby se vláda zabývala odvoláním nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké, zůstává prozatím nevyslyšeno.

Kabinet Mirka Topolánka se na svém pondělním zasedání případem vůbec nezabýval a premiér po schůzi oznámil, že žádný ministr ani takový požadavek nevznesl.

Krajský soud v Praze minulý týden vynesl verdikt ve sporu, v němž na jedné straně stáli představitelé justice včetně Vesecké a na straně druhé stínová ministryně spravedlnosti za ČSSD Marie Benešová. Soudce se postavil na stranu Benešové a rozhodl, že se kvůli svým výrokům o justiční mafii nemusí omlouvat.

Opozice, ale také někteří politici vládní Strany zelených na základě toho požadovali, aby kabinet přistoupil k odvolání Vesecké.

Vláda se rozhodla, že vyčká, až padne ve věci pravomocný rozsudek odvolacího soudu. Ani poté ale není jasné, zda se do věci vloží.

Čtěte více
Justice se pokusila zmanipulovat kauzu Čunek, řekl soud
Online: Soudce vysvětlil svůj verdikt o justiční mafii

"Část vlády se domnívá, že občanskoprávní spory fyzických osob nás nemají zajímat, druhá část říká, že bychom se o tom po ukončení celé věci měli bavit," popsal diskusi na vládě premiér Topolánek.

Ten už minulý týden po vynesení rozsudku krajského soudu prohlásil, že Veseckou odvolávat nehodlá.

"My si myslíme, že ten rozsudek upozornil na velmi závažné jevy, a proto jsme vedli debatu o tom, co by mohlo být dobré a žádoucí na práci státního zastupitelství změnit, abychom i pro budoucnost vyloučili jakékoliv politické tlaky," vysvětlil postoj Zelených na pondělní schůzi vlády ministr školství Ondřej Liška.

"Pokud se prokáže, že za to Renata Vesecká nese odpovědnost a že tam došlo k pochybením, měla by být odvolána," potvrdil postoj strany.

 

Právě se děje

Další zprávy