Vláda se hádá o miliardy pro dopravu, rozpočet odložila

Domácí Jan Němec (redaktor) Domácí, Jan Němec (redaktor)
14. 9. 2011 14:15
Ministři i podruhé odložili rozhodnutí o podobě státního rozpočtu na rok 2012
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Nečasova vláda podle očekávání ani na druhý pokus neuzavřela jednání o podobě státního rozpočtu na příští rok.

Největší spor se vede o to, kolik peněz navíc dostane ministerstvo dopravy. Ke kompromisu zatím koaliční strany nedošly.

"V tuto chvíli jsme se neposunuli, budeme jednat dál," prohlásil po schůzi vlády Pavel Dobeš (VV) s tím, že spoléhá na jednání s premiérem.

9 miliard navíc? A co 14?

Pavel Dobeš požaduje pro svůj resort "nejméně" 9 miliard korun navíc. Věci veřejné opakovaně vyhrožují, že pokud prostředky nedostane, nejmenší vládní strana nemusí rozpočet podpořit.

"Pokud bychom nedostali 9 miliard korun, znamenalo by to, že v roce 2015 budeme muset vrátit až 36 miliard korun z evropských peněz," tvrdí ministr dopravy, který se netají tím, že by potřeboval až 14 miliard, o kterých ostatně VV mluvily už po poslední vládní krizi.

Další signál ještě před jednáním vlády poslal na adresu svých koaličních kolegů předseda poslanců VV Vít Bárta, který se nechal slyšet, že pokud se 9 miliard navíc pro dopravu nenajde, Věci veřejné zablokují i dohodu o vyrovnání s církvemi. To ale popřela po zasedání vlády vicepremiérka za VV Karolína Peake.

Strážce státní kasy Miroslav Kalousek (TOP 09) ale přesto mluví o "vydírání" a odmítá spojovat vyrovnání s církvemi s dalšími požadavky.

V "drobných" se dohoda rýsuje

V otázce regionální železniční dopravy navrhl ministr Dobeš kompromis: pokud by na ni resort dopravy dostal navíc 300 milionů korun, slíbil, že České dráhy by ušetřily 150 milionů, správa železniční cesty dalších 150 milionů a do třetice by 150 milionů korun dodaly kraje.

"Na kraj to vychází tak 8 až 12 milionů," dodal Dobeš. Tady je optimista - podle něj se v tomto bodě dohoda rýsuje.

Ministr Kalousek ve svém návrhu rozpočtu počítá se schodkem 105 miliard korun, což jsou 3,5 procenta HDP. A podle svých slov jej nehodlá zvýšit ani o "jednu korunu".

"Nikdo tyto klíčové parametry na jednání vlády nezpochybnil," prohlásil minulý týden po prvním kole debaty o rozpočtu premiér Petr Nečas (ODS).

Kalousek: Dám víc, když někomu uberu

Kalousek i Nečas diskusi o změnách v návrhovém hospodaření státu neodmítají. "Můžeme jakoukoliv položku navýšit, ale za cenu snížení jinde," doplnil Kalousek.

Návrh z dílny ministra financí počítá s tím, že se o 20 miliard korun zvýší výdaje na sociální dávky včetně důchodů. Vyšší výdaje ale pokryjí jen očekávanou inflaci.

Polepší si doprava, na její stavby budou oproti letošku 3 miliardy navíc. Podobně na tom budou zemědělci, kterým stát přihodí o 2 miliardy víc. Ministr dopravy Pavel Dobeš (VV) nicméně požaduje další miliardy na výstavbu nových a opravu stávajících silnic a dálnic.

Pokud 9 miliard nedostane, hrozí podle něj zastavení řady důležitých dopravních staveb. 

Dobeš pro vládu připravil seznam, o kterém už Aktuálně.cz psalo: o dva roky prý bude muset odložit zahájení stavby východní části Pražského okruhu z Běchovic k dálnici D1, o rok odloží dostavbu posledních čtyř kilometrů dálnice D11 z Prahy do Hradce Králové nebo spojení Zlína s dálnicí D1 po silnici do Otrokovic.

 

Právě se děje

Další zprávy