Vláda schválila zrušení nevýhodné smlouvy ČSSR se SSSR

Domácí ČTK Domácí, ČTK
27. 11. 2013 16:30
Ruské soukromé firmy díky smlouvě vlastní objekty na českých pozemcích.
Klement Gottwald a J. V. Stalin.
Klement Gottwald a J. V. Stalin. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Desítky let stará smlouva mezi někdejší ČSSR a Sovětským svazem, na jejímž základě socialistické Československo poskytlo Sovětům pozemky pro vybudování součástí obchodních zastoupení, se blíží ke svému konci.

Vláda ve středu schválila návrh na sjednání dohody mezi Českem a Ruskem o ukončení smlouvy. Návrh předložil ministr zahraničí.

"Smlouvy mezi ČSSR a SSSR mají charakter tzv. vládních dohod. K jejich ukončení je potřebná dohoda obou stran. Do této fáze jsme se dostali nyní po dlouhodobém dialogu s ruskou stranou," komentoval situaci ministr.

V 90. letech Rusko bez souhlasu české vlády převedlo objekty na zapůjčených pozemcích na soukromé společnosti v ruských rukou, do nichž se transformovaly někdejší sovětské podniky zahraničního obchodu.

Konkrétně se jedná o pozemky v pražských Stodůlkách a brněnských Žabovřeskách o celkové výměře 2,8 hektaru, které jsou ve vlastnictví českého státu. Budovy na nich ale patří společnostem Avtotraktorexport a Techmaš Brno s ruskými majiteli. Ti Česku za využívání pozemků neplatí nájem, přestože je sami komerčně využívají.

Stát tak na situaci prodělává, vyplývá z materiálu, který vláda projednávala. "Ruská technická střediska v ČR již po delší dobu neplní svůj účel, neboť jsou pronajímána svými ruskými vlastníky jiným společnostem ke komerčním účelům," uvádí vládní materiál.

Ruští vlastníci objektů v České republice se podle dokumentu mylně domnívají, že mohou i nadále využívat výhod, jako by budovy byly součástmi diplomatické mise, například osvobození od daní nebo nedotknutelnost místností. Pozemky na základě letité dohody také využívají bezplatně.

"Naším hlavním zájmem je právně vyřešit tento dlouhodobý problém a uvést do souladu stav faktický a právní a umožnit případný finanční zisk státu, ať už z prodeje či pronájmu nemovitostí na těchto pozemcích," řekl Kohout.

Česká i ruská vláda se proto při předběžných konzultacích rozhodly dosavadní kontrakt zrušit. Právní vztah k ruským soukromníkům poté bude ryze komerční. Ministerstvo zahraničí s nimi uzavře nájemní smlouvy a jedná se také o prodeji pozemků Rusům.

Délku jednání s ruskými firmami nelze odhadnout

"Délku jednání s ruskými vlastníky nelze reálně odhadnout. Diplomatický servis má na zřeteli, aby nájemní smlouvy byly uzavřeny v době co nejkratší," uvádí dokument.

Na základě smlouvy mezi SSSR a ČSSR uzavřené v 80. letech minulého století poskytlo tehdejší Československo pozemky v Praze-Stodůlkách a Brně-Žabovřescích pro vybudování technických středisek Sovětského svazu. Centra byla součástí obchodních zastoupení a měla sloužit spolupráci ve strojírenství.

SSSR na oplátku poskytl ČSSR obdobný pozemek v Moskvě, který česká strana po rozpadu státu přenechala v rámci dělení společného majetku Slovensku. Bratislava posléze technické středisko v Moskvě prodala ruskému soukromníkovi.

 

Právě se děje

Další zprávy