Vláda schválila zákon, který ruší úřad Bradáčové

Domácí ČTK Domácí, ČTK
29. 5. 2013 14:16
Nový zákon o státním zastupitelství chce posílit boj proti korupci
Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.
Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Návrh zákona o státním zastupitelství, který kromě jiného ruší vrchní státní zastupitelství a zřizuje specializovaný protikorupční útvar, dopoledne schválila vláda.

Novinářům to po jednání vlády řekli vicepremiér a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) a ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Návrh zákona počítá také s tím, že nejvyššího státního zástupce bude jmenovat prezident republiky na návrh vlády.

Ministr Blažek ocenil věcnou a konstruktivní diskusi vlády a fakt, že návrh byl přijat jednomyslně. Norma podle něj odstraní problém posledních let, kdy politici mohli "bez dalšího" odvolat nejvyššího státního zástupce a v zásadě i další funkcionáře zastupitelství. "Bude-li tento zákon přijat, už to do budoucna nebude možné," podotkl.

S výsledkem jednání je spokojená i Karolína Peake (LIDEM). "Zákon přináší posílení nezávislosti struktury státního zastupitelství, ale i odpovědnosti jednotlivých státních zástupců. Jde o jednu z mých priorit z protikorupční strategie," sdělila vicepremiérka.

Projednávání normy se ve Strakově akademii zúčastnili nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman a pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Zákon počítá s vyšším potíráním korupce

Zákon, který do vlády předložilo ministerstvo spravedlnosti, počítá s posílením postavení nejvyššího státního zástupce, se zřízením specializovaného útvaru pro vyšetřování korupce, zrušením vrchních státních zastupitelství či zavedením Poradního sboru státního zastupitelství.

"Členové tohoto poradního sboru se budou vyjadřovat ke jmenování všech vedoucích státních zástupců, včetně náměstka nejvyššího státního zástupce, který bude vedoucím Úřadu pro potírání korupce. Členství v tomto sboru bude neslučitelné s funkcí vedoucího státního zástupce nebo náměstka vedoucího státního zástupce," uvádí ministerstvo spravedlnosti.

Podle návrhu má být nejvyšší státní zástupce jmenován prezidentem na deset let bez možnosti znovujmenování. Odvolat ho nebude moci vláda, ale pouze kárný senát Nejvyššího správního soudu.

Stejně tak to bude s odvoláním u okresních a krajských státních zástupců, kteří budou jmenováni na základě výsledků výběrového řízení, pro jehož průběh budou stanovena jednoznačná kritéria.

Okresní a krajští státní zástupci budou moci být jmenováni na dobu sedmi let.

Kalousek nebyl transformaci nakloněn

Úřad pro potírání korupce má podle návrhu vzniknout při Nejvyšším státním zastupitelství. Složka bude mít celorepublikovou působnost, bude se zabývat vyšetřováním trestných činů přijetí úplatku, podplácení a nepřímého úplatkářství, závažnou finanční kriminalitou a závažnými zločiny úředních osob.

Jeho vedoucí, který bude ze zákona současně náměstkem nejvyššího státního zástupce, bude jmenován na deset let bez možnosti znovujmenování. Odvolat jej může také jen kárný senát Nejvyššího správního soudu.

Proti normě vystupovalo ministerstvo financí, ministr Miroslav Kalousek (TOP 09) upozorňoval na to, že po transformaci bude systém státních zastupitelství dražší než v současnosti.

Nyní novinářům řekl, že koncept zákona podporuje. S Blažkem se dohodli, že zvýšené náklady ministerstvo spravedlnosti zvládne při platné výši svého rozpočtu.

"Dohodli jsme se, že ty náklady nemusí být navýšeny, ani personální, ani finanční. Já tudíž nemám sebemenší výhradu," upřesnil Kalousek.

Současnou čtyřstupňovou soustavu státních zastupitelství zákon v případě přijetí redukuje na tři stupně, a to zrušením Vrchních státních zastupitelství v Praze a Olomouci. Agenda bude převedena na Nejvyšší státní zastupitelství a v omezeném rozsahu i na krajská státní zastupitelství.

Zákon by poté, co jej schválí Parlament, měl platit od 1. ledna 2015. Věcný záměr vznikal za exministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS), vláda premiéra Petra Nečase (ODS) ho měla k dispozici od loňského jara. Kabinet nakonec schválil věcný záměr až v říjnu, tedy až poté, co Nečas Pospíšila v čele ministerstva nahradil Pavlem Blažkem (ODS).

 

Právě se děje

Další zprávy