Vláda schválila vyslání vojáků do mise na Mali

Domácí ČTK Domácí, ČTK
6. 2. 2013 14:55
S vysláním vojáků musí dát ještě souhlas Parlament
Válka v Mali pokračuje.
Válka v Mali pokračuje. | Foto: Reuters

Praha - Vláda schválila vyslání českých vojáků do výcvikové mise Evropské unie v Mali, kde tamní armáda za pomoci francouzských jednotek bojuje s islamisty ovládajícími sever země.

Češi by se měli podílet na výcviku maliské armády, do bojů s islamisty nezasáhnou. Informovala o tom vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM). S vysláním vojáků musí dát ještě souhlas Parlament.

Největší opoziční strana ČSSD již dala najevo, že při splnění určitých podmínek krok vlády podpoří.

"Náklady na vyslání českých vojáků do Mali budou hrazeny z rozpočtové kapitoly MO. Na 15 měsíců, tj. do poloviny roku 2014, jsou odhadovány na 220 milionů Kč," informoval mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

"Česká republika je připravena se aktivně podílet na stabilizaci situace v Mali vysláním kontingentu až 50 vojáků. Jejich úkolem bude po dobu 15 měsíců poskytovat potřebný výcvik příslušníkům maliských ozbrojených sil," uvedl předseda vlády a pověřený ministr obrany Petr Nečas.

"Naši vojáci mají s pomocí při výcviku ozbrojených sil jiných států bohaté zkušenosti. V minulosti to opakovaně prokázali na Balkáně a v Iráku, v současné době se významně podílejí na výcviku příslušníků afghánských bezpečnostních složek," doplnil první náměstek ministra obrany Vlastimil Picek.

Mise bude trvat přibližně 15 měsíců

Rada EU pro zahraniční věci v loni v říjnu v souladu s rezolucí Rady bezpečnosti OSN 2071/2012 rozhodla o zřízení výcvikové mise EU v Mali (EUTM Mali), informoval mluvčí ministerstva.

"Mise má pomoci s reorganizací a výcvikem ozbrojených sil Mali tak, aby byly v budoucnu schopny čelit útokům islamistických radikálů a zachovat suverenitu a teritoriální integritu země," uvedl mluvčí.

Mise EUTM Mali by měla podle předběžných rozhodnutí trvat 15 měsíců. "V počáteční etapě je Česká republika připravena vyslat od dubna 2013 do Mali tým 30 osob pro výcvik vybrané mechanizované jednotky tamních ozbrojených sil," uvedl Pejšek.

Podle mluvčího je resort obrany v závislosti na budoucím vývoji tamní situace připraven poskytnout navíc ještě dalších 20 lidí. "Například jako instruktory pro výcvik speciálních sil nebo jednotek určených k likvidaci improvizovaných výbušných zařízení," sdělil Pejšek.

Postup francouzských vojáků v boji proti islamistům v Mali je rychlejší, než se očekávalo, a tak by se ze země měli začít vracet již příští měsíc.

"Myslím, že počínaje březnem, pokud všechno půjde podle plánů, by se počet našich vojáků měl zmenšovat," prohlásil ministr zahraničí Laurent Fabius v rozhovoru pro francouzský deník Metro.

Fotogalerie: Tři týdny válčení v Mali

Francie na žádost maliské vlády zahájila před několika týdny spolu s maliskými vojáky ofenzivu proti islámským radikálům na severu Mali. Navzdory úspěchu této operace se ale mnozí obávají, co se stane, jakmile Francouzi opět odejdou.

Nadšení z osvobození severního Mali od islamistů také kalí obvinění skupin na ochranu lidských práv, podle nichž si Francouzi vedená ofenziva vyžádala civilní oběti při náletech a etnických represích maliských vojáků. 

 

Právě se děje

Další zprávy