Vláda schválila transparentní účty pro politické strany

ČTK ČTK
10. 4. 2013 16:00
Se zavedením transparentních účtů pro stranické hospodaření počítá novela zákona
Karolina Peake.
Karolina Peake. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Se zavedením transparentních účtů pro stranické hospodaření počítá novela zákona o politických stranách, se kterou souhlasila vláda.

O rozhodnutí kabinetu informovala vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM). Strany mají mít také povinnost zveřejňovat své finanční zprávy na internetu.

Premiér Petr Nečas (ODS) poznamenal, že návrh by měl začít platit tak, aby "zachytil" už volební rok 2014. Ve Sněmovně o něm čeká diskusi a přeje si dosažení širší politické shody. ČSSD má vládou schválenou podobu zákona za nedostatečnou.

"Vláda v mnoha aspektech považuje tento návrh zákona za jakýsi nosič, o kterém se dále v Parlamentu povedou diskuse. Chceme dosáhnout toho, aby shoda byla širší," uvedl předseda vlády.

Věří prý především, že se podaří prosadit principy transparentnějšího financování a kontroly financování také za určitého zapojení soudní moci.

Předpis má omezit korupci

Předpis má podle ministerstva vnitra, které návrh předkládalo, omezit možnou korupci při financování stran a hnutí. Přístup k takzvanému transparentnímu účtu by měl být zdarma na webu.

Kromě výročních zpráv návrh také počítá s možností žaloby ve správním soudnictví, pokud budou mít lidé podezření, že strana nebo hnutí porušily pravidla hospodaření, například když přijmou bezúplatně dar.

Soud by mohl rozhodnout, že taková strana musí do státního rozpočtu odvést částku odpovídající jeden a půl násobku částky, která odpovídá hodnotě daru.

Novela naopak nepočítá se zřízením speciálního nezávislého úřadu, který vláda odmítla již v lednu, když přerušila debatu nad zákonem.

Politické strany se na vzniku úřadu, který Peake prosazovala, nebyly schopny dohodnout už delší dobu. Peake uvedla, že chce dohledový orgán do novely doplnit pozměňovacím návrhem ve Sněmovně.

"Schválení návrhu je jistě velkým pokrokem, ale mohl by být kompletnější, kdyby se ODS, ČSSD a KSČM nepostavily proti zřízení dohledového orgánu, který by vymáhal plnění nových povinností politických stran," podotkla vicepremiérka.

Neexistenci orgánu nedávno kritizovala Rada Evropy.

Podle nejsilnější opoziční strany ČSSD je vládou přijatá podoba zákona nedostatečná. " Má-li skutečně dojít ke zvýšení transparentnosti financování a omezení korupčních vlivů, musí být zákon radikálně zpřísněn," uvedl v tiskové zprávě stínový ministr vnitra Jeroným Tejc.

ČSSD podle něj bude prosazovat politickou dohodu na zákaz darů stranám od právnických osob, půlmilionový roční limit pro dary od osob fyzických a na maximálním množství v kampani užívaných billboardů.

Dohoda by se měla týkat také sankcí, které by měly být soudně přezkoumatelné a postihující nejen stranu, ale v určitých případech i dárce.

 

Právě se děje

Další zprávy