Vláda schválila statut výboru pro boj s korupcí

ČTK ČTK
17. 8. 2011 13:31
Zasedne v něm sedm ministrů, tedy polovina kabinetu
Foto: Jan Langer

Praha - Vláda ve středu schválila statut a jednací řád vládního výboru pro koordinaci boje s korupcí. Vedle vicepremiérky Karolíny Peake (VV) v něm zasedne sedm ministrů.

Jediným členem, který není ve vládě, bude výkonný tajemník výboru, náměstek vicepremiérky, někdejší bezpečnostní ředitel ministerstva dopravy Robert Vacek. Informoval o tom zdroj obeznámený s jednáním kabinetu. Původně návrh počítal s tím, že Vacek bude výkonným místopředsedou.

Boj s korupcí mají dále zefektivnit také pravidelné zprávy vládě z ministerstva vnitra o jejich vyšetřování korupčních případů. 

V protikorupčním výboru, který má podle Peake fungovat podobně jako ekonomická rada ministrů, zasednou ministři zahraničí, spravedlnosti, dopravy, financí, obrany, pro místní rozvoj a vnitra. Ve výboru tak bude přesně polovina kabinetu.

Vládní protikorupční výbor podle statutu může zřídit pracovní komise či sbor poradců složený z odborníků. Takové uskupení skutečně vzniká, místopředsedkyně vlády jej chce představit v polovině září. Podle médií oslovila například specialistu na svobodný přístup k informacím Oldřicha Kužílka a další.

"Při tvorbě tohoto výboru jsme vycházeli z osvědčeného formátu porady ekonomických ministrů, kdy se jednotlivé specializované body na vládu předjednávají, řeší se případná nedorozumění a odborné otázky," vysvětila Peake v pondělí princip výběru členů vládního výboru v prohlášení pro média.

Cílem podle ní je, aby se protikorupční politika nezpomalila či aby ji některé resorty neodsouvaly, což se prý v minulých měsících několikrát stalo.

Záznamy z jednání budou na internetu

Vládní výbor bude koordinovat a vyhodnocovat otázku boje proti korupci a "na základě poznatků z této oblasti činnosti předkládat vládě návrhy na přijetí opatření vedoucích ke snížení korupčního rizika v rámci činnosti veřejné správy a zvýšení transparentnosti její činnosti".

Jeho hlavním úkolem ale bude posuzovat navrhované legislativní normy z hlediska možných korupčních rizik. Hodnocení je známé pod zkratkou CIA a dosud jej mělo na starosti ministerstvo vnitra. Výbor také koordinuje protikorupční činnost ministerstev, "metodicky jim pomáhá", ale také je má v jejich protikorupčních snahách kontrolovat.

Členové výboru se budou scházet zpravidla jednou měsíčně, možné je ale i jeho mimořádné svolání. Jednání budou neveřejná, záznam o nich bude přístupný na vládních internetových stránkách. Na svá jednání si výbor bude zvát i předkladatele právních norem, které budou posuzovány v rámci CIA. Hlasování členů výboru mají být veřejná, bude tedy jasné, jak se který člen výboru k určité otázce postavil.

Výbor pro boj s korupcí zřídila vláda na konci dubna, tehdy se počítalo s tím, že jej povede předseda Věcí veřejných Radek John. Letos na práci dostane 21,5 milionu korun. V příštích letech by měl hospodařit přibližně s 25 miliony korun.

Policii chybí lepší kamery a mikrofony

Pro zefektivnění boje s korupcí vláda také chce, aby ji ministerstvo vnitra pravidelně informovalo o efektivitě práce policie při vyšetřování korupce. Předseda vlády Petr Nečas (ODS) to novinářům řekl potom, co kabinet vyslechl analýzu na toto téma připravenou ministrem vnitra Janem Kubicem.

Podle zprávy prý policie nemá k dispozici kvalitní nahrávací techniku. Specializovaným útvarům chybí lepší skryté kamery a směrové mikrofony.

 

Právě se děje

Další zprávy