Vláda schválila smlouvy pro vyrovnání s církvemi

Jakub Novák
20. 2. 2013 12:45
Kabinet projednal 16 smluv o celkové sumě 59 miliard, podepsány mají být v pátek
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Vláda schválila návrh šestnácti smluv, které se týkají finančního vyrovnání s církvemi v rámci přijatého zákona o restitucích.

Navzdory tomu, že na podpis smluv má Nečasův kabinet podle zákona čas do konce září, dojde k němu již tento pátek. Potvrdila to místopředsedkyně vlády Karolina Peake (LIDEM).

"Smlouvy v pátek podepíše premiér Petr Nečas. Nevidíme důvod, proč čekat na rozhodnutí Ústavního soudu," řekl ministr financí Miroslav Kalousek.

Jedinou církví, která se k tomuto vyrovnání, podle něhož mají církve získat dohromady náhradu 59 miliard korun, zatím nepřipojila, je Bratrská jednota baptistů.

Ta se tak rozhodla v únoru, konečné stanovisko má ale padnout kolem 20. dubna. Podle zákona by jí mělo připadnout necelých 228 milionů korun.

Proti tomu se však ohrazuje opozice - Věci veřejné požadují, aby premiér Petr Nečas (ODS) jakékoliv smlouvy s církvemi v rámci restitucí nepodepisoval, dokud Ústavní soud nerozhodne o stížnostech poslanců VV, senátorů a sociálních demokratů proti církevním restitucím.

Podle předsedy strany Víta Bárty je totiž velká šance, že stížnosti uspějí.

Podle smluv, které má Aktuálně.cz k dispozici, bude finanční náhrada vyplacena ve třiceti bezprostředně po sobě následujících ročních splátkách, od druhé výplaty bude potom částka navyšována o průměrnou inflaci.

Smlouvy také obsahují ustanovení, podle kterého se může vláda s danou církví dohodnout na možnosti vypořádat celou částku nebo její část prostřednictvím převodu státních dluhopisů.

Kromě konkrétní sumy pro danou církev se vláda podpisem smlouvy zavazuje po dobu 17 let ode dne nabytí účinnosti zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi vyplácet příspěvek na podporu jejich činnosti.

Odluka církve od státu

Ten dnes činí přibližně 1,5 miliardy korun ročně - od čtvrtého roku 17letého přechodného období se bude tato částka každoročně snižovat o 5 % částky vyplacené v prvním roce.

Církve a náboženské společnosti mohou o vydání majetku žádat celý letošní rok, od státu mohou dostat majetek v hodnotě zhruba 75 miliard korun, pokud prokážou, že jim byl zabrán v době mezi únorovým nástupem komunistů v roce 1948 a 1. lednem 1990.

Státní pozemkový úřad má pro vypořádání církevních restitucí podle již dříve uvedených informací blokováno asi 37 tisíc hektarů půdy. Vracet církvím by se však měla jen blíže nespecifikovaná část z této rezervy. Církve by mohly dostat zpět také až 170 tisíc hektarů lesů.

Včetně nejsložitějších případů by podle úřadu mělo vracení pozemků skončit nejpozději do konce roku 2016.

 

Právě se děje

Další zprávy