Vláda schválila rozpočet. Schodek bude 100 miliard

Domácí ČTK Domácí, ČTK
21. 11. 2012 10:53
Příjmy a výdaje jsou proti původnímu návrhu nižší o 4,1 miliardy korun
Ministr financí Miroslav Kalousek.
Ministr financí Miroslav Kalousek. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Vláda schválila návrh státního rozpočtu na příští rok. Počítá se schodkem 100 miliard korun.

Aktualizovaný návrh rozpočtu předložený ministerstvem financí po nedávném úspěšném schválení vládního balíčku daňových změn má proti původnímu návrhu výdaje a příjmy o 4,1 miliardy korun nižší.

Vláda předloží návrh Poslanecké sněmovně do pátku. Prvním čtením tak novela projde už příští středu, tedy 28. listopadu.

Nový návrh snižuje o čtyři miliardy korun daňové příjmy a o 3,1 miliardy korun příjmy z pojistného na sociální zabezpečení. Předpokládá ale nové příjmy tři miliardy korun. Celkové příjmy návrhu jsou 1080,8 miliardy a výdaje 1180,8 miliardy korun.

V novém rozpočtovém návrhu počítá ministerstvo financí se zvýšením příjmů od Lesů ČR o dvě miliardy korun a se snížením výdajů kapitoly státní dluh rovněž o dvě miliardy. Výdaje všeobecné pokladní správy na státní záruky klesnou o 0,9 miliardy korun.

Jde už o třetí návrh rozpočtu pro příští rok. Původní předlohu sněmovna vrátila vládě k přepracování na žádost kabinetu kvůli nejistotě ohledně schválení daňového balíčku. Ministerstvo financí sestavilo nový návrh, jenž byl nižší o 41,2 miliardy korun a počítal s příjmy 1043,7 miliardy a výdaji 1143,7 miliardy korun. Změny v daních nakonec sněmovna schválila, očekává se ale, že levicový Senát normu dolní komoře vrátí.

Ministerstvo práce by mělo příští rok podle schváleného návrhu vydat o 1,9 miliardy korun méně, než počítala první verze státního rozpočtu. Podle nového návrhu by se totiž mělo seškrtat 1,5 miliardy na podporách v nezaměstnanosti, 1,3 miliardy na nemocenských dávkách a 4,9 miliardy na dávkách v hmotné nouzi. Naopak o 5,3 miliardy víc by se ale mohlo vyplatit na dávkách státní sociální podpory a o půl miliardy víc na zaměstnávání postižených.

Stát rovněž plánuje, že v příštím roce vydá na platy a další odměny za práci všech svých zaměstnanců o 324 milionů korun méně než letos. Výdaje by tak měly klesnout proti letošku na 128,2 miliardy korun. Průměrný hrubý plat všech zaměstnanců placených ze státního rozpočtu by se měl zvýšit o 24 korun na 23 857 korun.

V rámci návrhu rovněž ministerstvo financí stanovilo nové fiskální cíle pro roky 2014 a 2015. V těchto letech by měl být deficit veřejných financí 2,7 a 2,4 procenta HDP, původně byl navržen na 2,4 a 1,9 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy