Vláda schválila plán, jak dostane ČR mezi 20 nejlepších

ČTK ČTK
27. 9. 2011 17:20
Materiál ministerstva průmyslu a obchodu má zlepšit konkurenceschopnost Česka
Premiér Petr Nečas
Premiér Petr Nečas | Foto: Reuters

Praha - Vláda v úterý schválila strategii konkurenceschopnosti České republiky na roky 2012 až 2020, kterou připravilo ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO). Po jednání vlády to sdělil premiér Petr Nečas.

Materiál má zařadit Česko do dvacítky nejvíce konkurenceschopných zemí světa. V předchozích letech se pozice Česka zhoršovala a loni se na světovém žebříčku konkurenceschopnosti Světového ekonomického fóra propadlo o pět pozic na 36. místo.

"Jde o naprosto zásadní dokument, obsahující konkrétní opatření, jejichž cílem je zvýšení konkurenceschopnosti České republiky," řekl Nečas. Strategie čítá 43 projektů s více než 200 opatřeními. Navrhovaná opatření vycházejí z doporučení mezinárodních institucí i Národní ekonomické rady vlády.

Hlavními pilíři strategie jsou efektivní instituce, kvalitní infrastruktura a ekonomika poháněná inovacemi. Součástí projektu je například novela zákona o investičních pobídkách, díky které by tuto podporu v budoucnu mohly čerpat také projekty zaměřené na výzkum, vývoj a strategické obchodní služby.

MPO rovněž plánuje spustit společný fond státního a soukromého kapitálu, který by měl podporovat perspektivní projekty tuzemských firem, jejichž standardní financování je obtížné. MPO v materiálu navrhuje také zlepšit fungování finančních trhů.

Základní registry o občanech se propojí

Zabránit tomu, aby se Česko propadlo do závažných problémů se splácením svých dluhů podobně jako řada jiných evropských zemí, má přijetí takzvané finanční ústavy. Ústavní zákon má zavazovat každou vládu k zodpovědné politice, která neohrozí stabilitu veřejných financí.

Kabinet podle návrhu bude například muset předkládat sněmovně Zprávu o rozpočtové strategii. Pokud ji poslanci dvakrát po sobě zamítnou, bude vláda muset vyvolat hlasování o důvěře.

Součástí projektu má být také spuštění základních registrů, ze kterých si budou úřady moci stáhnout potřebné údaje o občanech. V současnosti státní správa provozuje velké množství vzájemně nespolupracujících rejstříků. Lidé tak často musí zbytečně znovu prokazovat údaje, které již úřady mají.

Materiál dále zahrnuje návrh, aby předkládané zákony i pozměňovací návrhy k nim povinně obsahovaly zhodnocení dopadů na legislativní prostředí včetně zhodnocení možných korupčních rizik. Podnikatelům a dalším občanům komplikují život nekonečné novelizace zákonů. Nejde přitom jen o jejich počet, ale také o takzvané přílepkování zákonů v posledních stádiích legislativního procesu.

Projekt podporuje vznik firemních školek

Projekt se zaměřuje také na oblast vzdělávání. Velké nedostatky má Česko především u předškolních dětí, kde se v posledních letech potýká s nedostatečným počtem míst v mateřských školách, což komplikuje matkám s dětmi skloubení pracovního a osobního života.

Jejich dlouhá absence na pracovním trhu nejen snižuje možnosti jejich dalšího uplatnění. Ekonomiku negativně zasahuje už jen tím, že zvyšuje tlak na sociální systém. Strategie proto navrhuje změnu školského zákona, který má přinést podporu pro vznik firemních školek. Součástí je také návrh, který má umožňovat i vzájemnou rodičovskou výpomoc.

Mezi další projekty patří například takzvaný rozklikávací rozpočet, díky kterému si veřejnost bude moci podrobně prostudovat hospodaření veřejných institucí.

S novou strategií konkurenceschopnosti vyslovili souhlas odboráři a zaměstnavatelé. Předchozí analýzy zpracované MPO nebo Národní ekonomickou radou vlády podle ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka ukázaly, že navzdory dílčím zlepšením je česká ekonomika stále z velké části založena na levné pracovní síle. Podnikatelům vadí zejména neefektivní veřejné instituce, nadměrná regulace a korupce.

 

Právě se děje

Další zprávy