Vláda schválila doživotní léčení pro mladistvé vrahy

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
16. 2. 2011 13:26
Vláda jednala i na základě petice, kterou zorganizoval starosta obce Kmetiněves
Jiří Pospíšil na zasedání vlády
Jiří Pospíšil na zasedání vlády | Foto: Jan Langer

Praha - I doživotní pobyt v ústavu budou moci soudci nařídit mladistvým pachatelům nejzávažnějších trestných činů.

Vláda ve středu schválila novelu zákona o soudnictví ve věcech mládeže, která to umožňuje.

Do teď muže být uložena například mladistvým vrahům jen takzvaná ochranná výchova, z ústavu ale musí být mladistvý pachatel propuštěn nejpozději v 19 letech. Další léčba nebo kontroly jsou už dobrovolné.

Pokud by novela prošla parlamentem i přes prezidenta republiky, mohla by začít fungovat už od letošního července.

Na neurčito i na doživotí

Diskuse na toto téma rozproudil před několika lety případ vraždy třináctileté dívky ve vesnici Kmetiněves. Pachatel vraždy byl z ústavu propuštěn, když dosáhl dospělosti a starosta zmíněné obce proti tomuto postupu sepsal petici, takzvannou Kmetiněveskou výzvu.

Podepsalo ji na 400 tisíc lidí. I na tuto výzvu ve středu podle premiéra Petra Nečase kabinet reagoval. Další z požadavků výzvy, aby se hranice trestní odpovědnosti snížila na 14 let, kabinet neřešil.

"Jde o to izolovat pachatele závažné trestné činnosti," řekl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Podle něj takové trestné činy páchají často násilníci a devianti, kteří jsou celoživotním nebezpečím pro společnost.

Soudci budou ochranné léčení ukládat na dobu neurčitou, teoreticky tedy může mladistvý pachatel zůstat pod dohledem státu na doživotí.

Autor zmíněné Kmetiněveské výzvy, starosta Luděk Kvapil, se uchází o křeslo senátora na Kladensku jako kandidát TOP 09. Podpořila ho i další vládní strana - Věci veřejné.   

 

Právě se děje

Další zprávy