Vláda schválila další pokus o zrušení doživotní imunity

ČTK ČTK
12. 7. 2012 7:54
Novela ústavy ruší doživotní imunitu poslanců, senátorů a ústavních soudců
Foto: Petr Vyoral

Praha - Vláda schválila zrušení doživotní imunity zákonodárců, na večerním zasedání souhlasila s poslaneckým návrhem, který už dříve sněmovna schválila a má "napravit" dřívější neschválení předlohy Senátem

Pod návrhem je podepsaná předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS), její místopředseda Lubomír Zaorálek (ČSSD) a předsedové poslaneckých frakcí. Novela ústavy ruší doživotní imunitu poslanců, senátorů a ústavních soudců.

"Doufám, že poté, co opět projde Poslaneckou sněmovnou, bude schválen i v Senátu, kde se to při posledním pokusu nepodařilo a bylo z toho velké rozčarování," řekla o materiálu vicepremiérka Karolína Peake.

Pod materiál se ještě jako místopředsedkyně sněmovny podepsala také Vlasta Parkanová (TOP 09), kterou poslanci vydali k trestnímu stíhání v kauze pořízení letadel CASA pro českou armádu.

Kalousek chystá svůj návrh

Její stranický kolega a ministr financí Miroslav Kalousek vzápětí oznámil, že připravuje vlastní návrh na úplné zrušení poslanecké imunity, která podle něj vydáním Parkanové fakticky přestala existovat.

Podle Nečase může ministr návrh podat pouze jako poslanecký, ačkoliv se o tom vláda bavila. "Není to vládní návrh. Vláda podporuje ten návrh, který byl předložen poslanci napříč politickým spektrem," podotkl.

Předkladatelé návrhu, který podpořila vláda, připomínají, že stejný návrh již jednou sněmovna schválila, ale Senát ho zamítl. "Zřejmě jen absence značné části senátorů při hlasování byla důvodem, proč novela přijata nebyla - a proto ji ve stejném znění navrhovatelé předkládají znovu," stojí v důvodové zprávě.

Vláda zároveň doporučila sněmovně, aby do návrhu zapracovala úpravu, která vyloučí možnou retroaktivitu. Takové přechodné ustanovení by mělo určit, že se nová pravidla imunity budou vztahovat pouze na případy poslanců, senátorů a ústavních soudců, jejichž mandát vznikne po nabytí účinnosti navržené právní úpravy.

Dvě jiné novely týkající se omezení imunity se nyní nacházejí v Senátu, který o nich bude rozhodovat na své červencové schůzi. Jednou z nich je návrh ODS, která chce imunitu omezit pouze na projevy a hlasování v Parlamentu. Druhý senátorský návrh, který prosazuje ČSSD, počítá se zrušením doživotní imunity. Senát v dubnu naopak návrh na zrušení imunity neschválil.

 

Právě se děje

Další zprávy