Vláda přijala poslední ze zákonů ministra Julínka

Martina Macková
27. 11. 2008 15:21
Jiří Čunek se zdržel hlasování
Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek na jednání vlády ČR.
Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek na jednání vlády ČR. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Vláda schválila poslední ze čtyř zákonů, které předložil minitr zdravotnictví Tomáš Julínek. Novela ovšem prošla s pozměněným sporným reformním paragrafem o péči hrazené z pojištění a o nadstandardu.  

Návrh zákona vláda schválila dnes na mimořádné schůzi v senátu. Reformní balík zdravotnických zákonů má zásadně změnit péči o nemocné i organizaci zdravotnictví.

Kalouskův paragraf

"Přijali jsme kompromisní návrh, který popisuje, jak bude definován nadstandard. Nárok pacienta je vepsán přímo v zákoně, kde jsme popsali mechanismus, jak se budou tvořit standarty. Teprve poté se bude definovat nadstandard. Splnili jsme požadavky koaličních partnerů," řekl  ministr Tomáš Julínek.

Vláda nakonec dala na ministra financí Miroslava Kalouska, který minulý týden avizoval, že má řešení. Přijala v podstatě jeho variantu sporného bodu. "Nechci si připisovat nějaké zásluhy, ale je to modifikace mého návrhu," řekl Aktuálně.cz lidovecký ministr.

Pro zákon opět hlasovali všichni ministři kromě předsedy lidovců Jiřího Čunka. Lidoveckým ministrům přitom jejich experti doporučili zákon neschvalovat. Výhrady měli i experti zelených. Stejně jako minulý týden u zákona o specifických zdravotních službách. Přesto oba zákony vládou prošly.

"Ještě na vládě se paragraf změnil a udělala se korekce, proto jsem hlasoval pro," zdůvodnil Kalousek.

Máme se zákonem stále problém

Čunek po jednání potvrdil, že lidovci mají se zákony stále problém. A je potřeba jej změnit ve sněmovně.

Jiří Čunek, ministr a předseda KDU-ČSL
Jiří Čunek, ministr a předseda KDU-ČSL | Foto: Ondřej Besperát

"Není to kritika jen od jednoho či dvou poslanců, zákon se nelíbí více našim zákonodárcům. Je šitý horkou jehlou," řekl Čunek. "Musíme o tom dál diskutovat a udělat desítky změn. Ministr Julínek slibuje změny dlouho a slíbil toho už dost," dodal.

Připustil ale, že další změny nejsou tak zásadní jako sporný paragraf. Lidovci přitom požadovali, aby vláda vypustila paragraf a výsledek?

Namísto slovního spojení - "ekonomicky nejméně náročná léčba", které lidovci tvrdě odmítali, zůstalo v zákoně podle Julínka jen upozornění, že "prostředky z veřejného pojištění se mají vynakládat účelně."

Ovšem i to je podle Čunka problém. "To slovo účelně není nijak definováno. Takže se pojišťovny budou přít s lékaři, jaká je to léčba a co je v tom zahrnuto. To podle nás znejišťuje situaci pacientů," míní.

"Doufám, že parlament normu přijme, protože pacienti čekají," uvedl Julínek. Dodal, že si těžko dokáže představit "zodpovědného" poslance, který by s novým ustanovením měl problém.

Výměna kyčle a oční čočky bez úplatků 

Poslanci tak dostanou na stůl i zákon o zdravotních pojišťovnách, který by měl umožnit, aby si pacienti připláceli za nadstandardní služby ve zdravotnictví.

"Už nyní zákon obsahuje některé konkrétní věci, za které si bude moct pacient připlatit. Například za oční čočky nebo umělý kyčel." přiblížil Julínek.

Lidé podle něj budou nově moci zaplatit za to, že se dřív dostanou na operační sál. "To by mělo vymýtit korupci ve zdravotnictví," řekl Julínek.

Noveloa současně určuje práva pacientů. Nově mají nárok na přezkoumání diagnózy jednoho lékaře dalším odborníkem, aniž by za to museli platit.

Do zákona se dostalo také očkování proti pneumokoku. "To je dnes, kdy na pneumokok zemřelo další dítě, velice důležitá zpráva," zhodnotil Julínek.

Novela zákona o zdravotních pojišťovnách je součástí první části zdravotnické reformy z dílny Tomáše Julínka. Tři ze čtveřice zásadních norem schválila vláda jednohlasně před dvěma týdny. Poslední zákon o pojištění projednávala vláda znovu v pondělí. Rozhodnutí ale nakonec přesunula na čtvrtek.

 

Právě se děje

Další zprávy