Vláda ODS chce měnit penze i daně

Martina Macková, Pavel Baroch
30. 8. 2006 16:00
Praha - Prosazovat rovnou daň, dát zelenou americké základně nebo umožnit těžbu uhlí. I to může za měsíc či více vláda ODS. Uvnitř: Seznam a profily ministrů, Fotogalerie

Přechodná vláda ODS zatím nemá zajištěnou většinu ve sněmovně, aby mohla získat důvěru. A zdá se, že ji ani získat nemůže. Přesto hodlá kromě prosazování předčasných voleb připravit i penzijní a daňovou reformu.

Ministři se možná už příští týden posadí do svých úřadů. Mirek Topolánek nese jejich seznam v pátek na Hrad a prezident včera oznámil, že hned poté, ve stejný den, se rozloučí s odstupující vládou Jiřího Paroubka.

Vlastimil Tlustý se nechce vzdát myšlenky na rovnou daň
Vlastimil Tlustý se nechce vzdát myšlenky na rovnou daň | Foto: Ondřej Besperát

ODS chce škrtat a rovnou daň

Nejdůležitější bude rozpočet, který musí vláda přednést poslancům. ODS hodlá škrtat a upravit ho tak, aby odpovídal skutečnosti. Tvrdí ale, že rozpočet je už nyní tak připravený, a musí z něj vycházet. Změny zřejmě připraví v sociálních výdajích.

Navrhovaný ministr Vlastimil Tlustý uvedl, že Topolánkův kabinet by chtěl během doby, kdy bude u moci, připravit návrh důchodové a daňové reformy a také je ukázat parlamentu.

Infobox
Autor fotografie: Simona Holecová

Infobox

CO SI MYSLÍ MINISTŘI?

Mají cenu investiční pobídky? Má mít policie agenty-provokatéry? Mají mít vězni v celách povolené mobilní telefony? Má být jízda vlakem dražší než autobusem? Má Česko zrušit víza pro Ukrajince?

Tlustý ani ODS se nechtějí vzdát myšlenky na rovnou daň. "ODS nemá žádný důvod slevovat. Sociální demokracie změnila své stanovisko a ačkoli dělala pravý opak, tak říká, že daně mají být jednoduché, nízké a spravedlivé," uvedl pro ČTK Tlustý. Taková bude podle něj i reforma ODS.

Je otázkou, jak a co stihne nástupce ministra Škromacha Petr Nečas, který už dříve avizoval, že ODS by ráda provedla reformu sociálního systému, ve které by více znevýhodnila pozici lidí závislých na sociálních dávkách oproti pracujícím.

Nečas se také nechal slyšet, že pokud by ODS byla u moci, je schopna snížit nezaměstnanost dokonce až na polovinu.

Vláda ODS bude zřejmě podporovat stavbu protiraketové základny USA v Česku, Alexand Vondra je rozhodně pro.
Vláda ODS bude zřejmě podporovat stavbu protiraketové základny USA v Česku, Alexand Vondra je rozhodně pro. | Foto: Ludvík Hradilek

Základně ano, Ukrajincům nechat víza

Stranicko-odborné bude duo ministrů, kteří povedou českou zahraniční politiku. Role by si mohli rozdělit hladce.

"V oblastech vnitřní politiky ministr pro evropské záležitosti. V oblastech společné zahraniční politiky - ministr zahraničních věcí," odpověděl bývalý ústecký primátor a budoucí ministr pro evropské záležitosti Petr Gandalovič deníku Aktuálně.cz na otázku - Kdo bude mluvit za Česko ve vztahu k EU?

Je možné předpokládat, že ODS bude prosazovat základnu USA v Česku. Nestraník Alexandr Vondra jí v tom jako ministr zahraničí pomůže.

"Ano, jsem pro. Musíme čelit novým hrozbám typu íránského raketového programu. Je v našem zájmu posilovat euro-americké spojenectví. V neposlední řadě základna může prospět rozvoji chudšího regionu, jakým je například Libavá na Moravě," řekl deníku Aktuálně.cz Vondra.

Start střely amerického protiraketového systému
Start střely amerického protiraketového systému | Foto: US Army

Těm, kdo pochybují, vzkazuje: "Od dnešních diskusí k možnému rozmístění radarů nebo raket uběhne ještě hodně času, který je vhodné využít k vysvětlení, proč něco takového má u nás a v Polsku smysl," říká Vondra.

"Nebyli bychom ostatně první ani poslední v Evropě, kdo se na protiraketové obraně podílejí. Například Britové nebo Dánové na těchto systémech s Američany již dávno spolupracují," připomněl.

Ministři ODS nebudou mít zájem například rušit víza pro Ukrajince nebo zavádět odvetná opatření vůči Rakušanům či Němcům, kteří by u nás chtěli pracovat stejně jako se staví k uvolnění pracovního trhu dva sousedi Česka.

"Na jednání je ještě čas. Já jen připomínám, že každá odvetná opatření se mohou obrátit proti tomu, kdo je zavádí," řekl deníku Aktuálně.cz Gandalovič, který ale počítá s tím, že se pokusí o to, aby Češi mohli co nejdříve jezdit po EU bez kontrol na hranicích.

Trojkoaliční smlouva další těžbu zakazovala. Co ovšem udělá sama ODS?
Trojkoaliční smlouva další těžbu zakazovala. Co ovšem udělá sama ODS? | Foto: Ludvík Hradilek

Těžit uhlí? ODS bude zvažovat

Nastupující ministr životního prostředí Bedřich Moldan (ODS), se bude muset zabývat těžbou hnědého uhlí v severních Čechách, respektive zachováním či prolomením ekologických limitů těžby.

Trojkoaliční smlouva další těžbu zakazovala. Co ovšem udělá sama ODS?

"Vnitřně jsem přesvědčen o tom, že by se za limity těžit nemělo," řekl Moldan. Dodal ovšem, že v Evropě se nyní pohled na uhlí mění. "Domácí zdroje jsou velmi ceněné," poznamenal Moldan.

Budoucí ministr průmyslu Martin Říman zase míní, že vláda má v řešení "poměrně malé možnosti." "Podle zákona rozhoduje Báňský úřad poté, co se zájemce o těžbu vyrovná s vlastnickými vztahy. Významná je rovněž úloha krajské samosprávy," řekl deníku Aktuálně.cz Říman.

Moldan, který je v současnosti senátorem za ODS a ředitelem Centra Univerzity Karlovy pro otázky životního prostředí, míní, že čas v měsících může ministrovi stačit na start nebo dokončení některých věcí - například transformaci vědecko výzkumných institucí," řekl deníku Aktuálně.cz.

Bedřich Moldan chce více propojit environmentální politiku s hlavními ekonomickými obory, aniž by se ekologie dostala do vleku silnějších resortů.
Bedřich Moldan chce více propojit environmentální politiku s hlavními ekonomickými obory, aniž by se ekologie dostala do vleku silnějších resortů. | Foto: Pavel Baroch

Chce také stihnout "více propojit environmentální politiku s hlavními ekonomickými obory, aniž by se ekologie dostala do vleku silnějších resortů." "K dlouhodobé smrti ministerstva životního prostředí může vést právě nedostatečné provázání s průmyslem, zemědělstvím, dopravou a energetikou," řekl Moldan, podle něhož se to jeho předchůdci, Liboru Ambrozkovi (KDU-ČSL) nepovedlo.

Vyřešit ovšem bude muset zcela jistě jeden vysoce aktuální problém, který je s průmyslem velmi svázán, a to připravit pro Evropskou komisi návrh takzvaného Národního alokačního plánu, který stanovuje, kolik emisí skleníkových plynů smí elektrárny, chemičky, papírny a další podniky vypustit do ovzduší.

"V tuto chvíli o tom ale vím především to, že je to hodně akutní," řekl Moldan, podle něhož před ním stojí další úkoly, například vyřešit "kauzu Šumava". Kvůli sporům s tamními obcemi totiž Moldanův předchůdce Ambrozek zastavil před volbami zásadní reformu péče o šumavský národní park. Podle Moldana je potřeba se s obcemi dohodnout na budoucí podobě péče o park. "Výsledkem by měl být zákon o národním parku," dodal Moldan.

 

Právě se děje

Další zprávy