Vláda odmítla návrh Úsvitu na vyšší odpovědnost politiků

ČTK ČTK
12. 3. 2014 14:51
Úprava Úsvitu je podle ministrů nadbytečná a obsahuje nejasné pojmy, legislativní nedostatky i písařské chyby.
Vyšší odpovědnost politiků sliboval Úsvit v předvolební kampani.
Vyšší odpovědnost politiků sliboval Úsvit v předvolební kampani. | Foto: Radek Nohl

Praha - Vláda se vyslovila proti návrhu hnutí Úsvit na posílení odpovědnosti zástupců státu a samospráv za svěřený majetek.

Se svěřeným majetkem by podle předlohy byli povinni jednat s péčí řádného hospodáře. Obdobně se ještě úřednický kabinet vyjádřil k původní normě hnutí, která sledovala stejný účel. Úsvit ji ze Sněmovny stáhl.

"Navrhovanou právní úpravu považuje vláda za nadbytečnou a duplicitní," stálo v předběžném stanovisku, kterému ministři v úterý přitakali.

Sami předkladatelé přiznávají, že odpovědnost za majetek už zákony řeší, podle nich ale "málo viditelným a složitým způsobem, který dává mnoho prostoru ke spekulacím".

Návrh Úsvitu, který by změnil hlavně zákon o majetku České republiky, má podle autorů nynější úpravu upřesnit.

Vláda ale poukazuje taky na to, že norma by se nevztahovala na státní organizace, které jsou z tohoto zákona vyloučeny. Úprava Úsvitu prý navíc obsahuje nejasné pojmy, legislativní nedostatky i písařské chyby.

Zavedení osobní, hmotné a trestní odpovědnosti politiků, soudců, státních zástupců a exekutivy bylo vedle obecného referenda bez výjimek jedním z hlavních bodů předvolebního programu hnutí Úsvit. O předloze rozhodne bez ohledu na záporné stanovisko vlády Parlament.

 

Právě se děje

Další zprávy