Vláda odmítla další z řady návrhů na zrušení poplatků

Lenka Smyčková, Eva Benešová
16. 3. 2009 15:02
Návrh Moravskoslezského kraje odmítla s tím, že je nesystémový a protizákonný.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha/Ostrava - Již čtvrtý zákon na zrušení regulačních poplatků ve zdravotnictví dnes odmítla vláda. Podle premiéra Mirka Topolánka je nesystémový.

"Je to destruktivní krok. Pokud by sněmovnou prošel, znamenalo by to, že lidé přijdou o péči, na kterou jsou nyní zvyklí," prohlásil premiér.

Doplnil, že státní rozpočet by současně přišel o 10 miliard korun. Zákon teď míří k projednání do Poslanecké sněmovny.

Jde již o čtvrtý pokus ČSSD o zrušení poplatků. První návrh poslance Davida Ratha na zrušení všech poplatků nevyšel. Druhý vrátili senátoři, třetí z pera komunistů už od minulého týdne čeká na projednání. Nyní zákonodárci rozhodnou o plánu Moravskoslezského kraje.

O předložení návrhu rozhodlo krajské zastupitelstvo, kterému vládnou sociální demokraté s komunisty, hned na svém druhém zasedání 18. prosince. Předsedovi sněmovny ho hejtman Jaroslav Palas (ČSSD) poslal v únoru.

"Ten návrh jsme měli hotový už od prosince, je velmi podobný tomu poslaneckému," řekl Aktuálně.cz moravskoslezský radní Karel Konečný (KSČM).

V české politice tak začíná nová éra. Sociálnědemokratická vedení krajů nemají tolik možností protlačit změny zákonů lobbováním přes stranické kolegy.

Vstupují proto přímo do dění svou zákonodárnou iniciativou. Chtějí být před svými voliči vidět a slyšet.

Hurá na sněmovnu

„I v minulosti některé kraje přicházely s návrhy zákonů, ale bylo to spíše formou lobbismu uvnitř ODS. Bylo to o osobních vztazích, kdo jak se zná s Topolánkem, jaké vztahy mají," řekl nedávno v rozhovoru pro Aktuálně.cz politolog Jan Kubáček.

„Krajská ČSSD musí volit jinou cestu. Právo zákonné iniciativy je velmi významné a krajská zastupitelstva ho v minulosti moc nevyužívala. To se teď hodně mění a myslím si, že to bude pokračovat," dodal Kubáček.

Bývalá krajská zastupitelstva poslala do sněmovny několik desítek návrhů zákonů, prošlo jich jen málo.

Například Jihomoravský kraj za 8 let své existence uspěl s jedinou zákonodárnou iniciativou ze čtrnácti - s vyhláškou, která umožňuje vinařům střílet do hejn špačků, když jim plení jejich vinice. Bývalý hejtman Stanislav Juránek (KDU-ČSL) si několikrát stěžoval, že zákonodárná iniciativa platí pro kraje jen na papíře.

 

Právě se děje

Další zprávy