Vláda odložila problém s D11 do konce července

Eliška Bártová Eliška Bártová
13. 7. 2009 16:16
Ministři schválili založení speciální pracovní skupiny
Ludmila Havránková a inkriminovaných 10 hektarů
Ludmila Havránková a inkriminovaných 10 hektarů | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vláda z dnešního jednání stáhla návrh na zrušení dohody s farmářkou Ludmilou Havránkovou kvůli dostavbě dálnice D11.

Jak již Aktuálně.cz v pátek informovalo, bod byl stažen na základě intervence premiéra Jan Fischera. Na jeho návrh vláda dnes schválila vytvoření speciální pracovní skupiny.

V té jsou zástupci resortu zemědělství a dopravy, úřadu vlády, Pozemkového fondu a Ředitelství silnic a dálnic.

"Skupina má za úkol korektně se vypořádat s návrhy paní ing. Ludmily Havránkové a urychlit dostavbu dálnice," řekl dnes na tiskové konferenci premiér. "Do konce července by mi skupina měla předložit své výstupy."

Proti salámování

Premiér Fischer zdůvodnil své kroky tím, že chce zabránit "salámování" problému. Ministr zemědělství ve shodě s resortem dopravy totiž chtěl zrušit usnesení, na kterém se již předchozí vláda shodla.

Ta se usnesla, že s farmářkou Havránkovou smění pozemky v hodnotě 106 milionů korun náhradou za pozemky oceněné na 55 milionů.

Farmářka na tyto podmínky přistoupila a dohoda měla být naplněna. Ministr zemědělství Jakub Šebesta po dohodě s ministrem dopravy Gustávem Slamečkou však usilují o zrušení této dohody.

Místo ní chtějí Havránkové nabídnout pouze 10 hektarů náhradních pozemků a zbytek dorovnat finančně. Pokud by farmářka na podmínky nepřistoupila, pohrozil Šebesta vyvlastňováním.

Nejde to

Ministr dopravy Gustáv Slamečka
Ministr dopravy Gustáv Slamečka | Foto: Ludvík Hradilek

Šebesta v předkládací zprávě pro vládu, kterou má Aktuálně.cz k dispozici, uvádí dva důvody, proč tuto směnu nelze uskutečnit, a odkazuje se na posudek Ústavu státu a práva.

"Uskutečněním směny by Pozemkový fond ČR porušil několik ustanovení zákona," píše se v ministerském materiálu. "Tato kompetence podle zákona náleží ministerstvu dopravy."

Ministerstvo zároveň uvádí, že na vině je i paní Havránková. Zástupci ministerstva zemědělství a PF totiž podle zprávy pro vládu "konstatovali, že nedošlo k dalšímu pokroku v jednání s Ing. Havránkovou a není reálné provést směnu pozemků".

Pozemky pro aktivisty

Farmářka Havránková považuje snahu ministra Šebesty a Slamečky o zrušení dohody za absurdní. A již avizovala, že na jejich řešení nepřistoupí.

"Jen žasnu, jak si v tomto státě může dělat každý, co se mu zlíbí: jedna vláda rozhodne, druhá to zruší," řekla ve čtvrtek Aktuálně.cz. "My jsme podmínky splnili, jestli tuto dohodu nechtějí, usnadňovat jim to nebudu. Peníze nechci, na novou dohodu nepřistoupím."

Zároveň uvedla, že pokud stát zruší již sjednanou dohodu, zruší převod svých pozemků a vrátí jejich část do vlastnictví 69 ekologických aktivistů.

 

Právě se děje

Další zprávy