Vláda odloží zákoník i novou nemocenskou

Martina Macková
27. 9. 2006 13:01
Praha - Topolánkův kabinet hodlá odložit o rok zákoník práce a zákon o nemocenské. Jsou v nich zásadní chyby a musí se opravit, tvrdí.

Kabinet to dnes schválil na svém zasedání.

"Existují podrobné legislativní analýzy, které ukazují, že zákoník obsahuje spoustu sporných bodů. Ve čtyřech okruzích by mohl být v konfliktu s Ústavou, v dalších s některými dalšími zákony. Je to problematičtější norma, než se na první pohled zdálo," řekl místopředseda a ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas.

Vláda už připravila návrh zákona, kterým by se zákoník odložil o rok. "V té době by se vyřešily chyby, které se v zákoně staly," dodal Nečas.

I když dohlížející policisté odhadovali počet účastníků protestu na dvacet tisíc, podle odborů přijelo do Prahy ještě o deset tisíc protestujících více.
I když dohlížející policisté odhadovali počet účastníků protestu na dvacet tisíc, podle odborů přijelo do Prahy ještě o deset tisíc protestujících více. | Foto: Josef Mašek

Odbory již dříve uvedly, že jsou připraveny zabránit změně či zrušení pracovního kodexu, který nahradil 40 let starou normu. Odborový svaz KOVO hrozil důraznými protesty.

Zákoník práce prosadili poslanci ČSSD s komunistickými zákonodárci i přes veto prezidenta Klause. Tvrdí, že umožní větší smluvní volnost a zajistí nezbytnou ochranu zaměstnanců. Naopak jeho kritici míní, že norma sníží konkurenceschopnost firem, kterým stoupnou náklady což by mohlo zvýšit i nezaměstnanost.

Zákon o nemocenské chce vláda odložit také kvůli chybám. Ty by podle premiéra Mirka Topolánka navíc mohly mít výrazný dopad na rozpočet země.

Z předsednictva ČSSD přímo do ulic přišel manifestovat i ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach.
Z předsednictva ČSSD přímo do ulic přišel manifestovat i ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach. | Foto: Joef Mašek

Nemocenskou by pracovníkům v prvních dvou týdnech nemoci měli podle nového zákona vyplácet zaměstnavatelé. Za to by jim měly klesnout odvody.

"Vláda ČSSD prosadila zákon, a pak uznala, že není dobrý a předložila novelu, která má vstoupit v platnost v lednu," řekl Nečas. Podle něj zákon generuje rok od roku čtyřmiliardový deficit. Naopak odklad by vytvořil ve státním rozpočtu sedmimiliardový přebytek.

 

Právě se děje

Další zprávy