Vláda o komisaři nerozhodla. Politici budou jednat dál

Michal Žák Kateřina Eliášová, Michal Žák
9. 11. 2009 13:17
Rozhodne se v úterý ráno, a to zřejmě mezi Vladimírem Špidlou, Alexandrem Vondrou a Janem Švejnarem. Vyloučeno ale není ani nové jméno.
Ani několikatýdenní jednání s politiky nepřiblížila Jana Fischera k výběru eurokomisaře.
Ani několikatýdenní jednání s politiky nepřiblížila Jana Fischera k výběru eurokomisaře. | Foto: Reuters

Praha - Ministři vlády premiéra Jana Fischera ani po více než tříhodinovém uzavřeném jednání nerozhodli, kdo bude příštím zástupcem Česka v Evropské komisi.

Úřednickým ministrům komplikují hlasování politici, kteří je do vlády vyslali. Ani včerejší noční schůzka totiž nepřinesla kýžený výsledek, tedy shodu na jednom jménu.

"Po obšírné diskuzi jednání přerušila s tím, že rozhodne zítra na mimořádné schůzi v 10 hodin," tlumočil Aktuálně.cz postoj vlády její mluvčí Roman Prorok.

Politici trvají na svých kandidátech

Ještě před dnešním jednáním se s premiérem Janem Fischerem sešli předseda zelených Ondřej Liška a jeho předchůdce ve funkci Martin Bursík. Liška Aktuálně.cz potvrdil, že zelení trvají na jménu ekonoma Jana Švejnara. Zatím pro něj mají ale jisté jen dva hlasy.

Ve hře zatím zůstává Vladimír Špidla, jehož nominovala ČSSD a Alexandr Vondra, kterého si v komisi přeje ODS.

Ministři nechtěli před schůzí říci, pro koho budou hlasovat. Dotazy Aktuálně.cz odbyli tím, že se rozhodnou až poté, co se seznámí s obsahem jednání, která v uplynulých dnech vedl s politiky premiér.

Jediným členem kabinetu, který dopředu avizoval, koho bude volit, byla ministryně školství Miroslava Kopicová. Ta řekla, že zvedne ruku pro Alexandra Vondru.

Jednejme dál, vyzývá Topolánek

Šéf ODS Mirek Topolánek v dopoledním emailu vyzval ostatní zainteresované, aby ještě o jménu nástupce Vladimíra Špidly jednali.

"Po složitých víkendových jednáních, různých spekulacích a názorových obratech pokládám za jediný možný další postup, aby se členové vlády vypořádali s nominacemi, které předložily jednotlivé strany. Pokud se na žádném z nich vláda většinově neshodne, mělo by jít přitom spíše o dohodu než o hlasování s těsnou nadpoloviční většinou, bude nutné najít nového kandidáta," píše expremiér.

V tom se rozchází s Jiřím Paroubkem, který by nechal hlasovat o každém z kandidátů a nechat zvítězit toho, kdo má většinu. "Ať vláda hlasuje a rozhodne o jednotlivých kandidátech, kteří byli dosud navrženi politickými stranami. Buď některý z nich získá většinu, anebo ne, a pak má smysl znovu jednat," uvedl na svém profilu na sociální síti Facebook Paroubek.

Blogy na Aktuálně.cz:

Foto: Aktuálně.cz
Karel Hvížďala: Eurokomisař - zvítězí zákon negativní selekce?
Foto: Aktuálně.cz
Jiří Havel: Evropský komisař - finále

Volba by měla být podle informací Aktuálně.cz dvoukolová, přičemž budoucí eurokomisař musí získat devět hlasů, tedy nadpoloviční většinu. V prvním kole by se mělo rozhodovat mezi Špidlou, Vondrou a Švejnarem.

Fischer nechtěl, Tůmu odmítli politici

Jednání o českém zástupci v Evropské komisi se vlečou již řadu týdnů. Politici se ale dosud nedokázali dohodnout.

Ve hře bylo v posledních dnech i Fischerovo jméno. Ten ale nabídku odmítl s tím, že chce dokončit svoji práci ve vládě a zemi dovést k předčasným volbám.

On sám by rád jako eurokomisaře viděl guvernéra České národní banky Zdeňka Tůmu, což se ale nezamlouvá šéfům některých partají.

 

Právě se děje

Další zprávy