Vláda nepodpoří zrušení příprav státních maturit

Domácí ČTK Domácí, ČTK
19. 1. 2011 12:20
Pokud by se projekt zastavil, bylo by podle kabinetu ohroženo konání letošních maturit
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Jan Langer

Praha - Vláda podle očekávání ve sněmovně nepodpoří senátní návrh na zrušení projektu státních maturit, který inicioval senátor opoziční ČSSD Marcel Chládek.

Pokud by se projekt zastavil, bylo by podle kabinetu ohroženo konání letošních maturit, které mají začít v dubnu.

"Vláda dala jasně najevo, že plně podporuje konání ministra školství, mládeže a tělovýchovy Josefa Dobeše, který reformu v podobě konání státní maturity prosadil ve vládě již v srpnu," uvedl mluvčí ministerstva školství Václav Koukolíček.

Připomenul, že podporu získala současná podoba maturit na úterním zasedání podvýboru sněmovního školského výboru.

Ministerstvo školství poukázalo na to, že návrh mu neumožňuje včas vydat vyhlášku, která by umožnila provedení maturit podle původních pravidel. Senát přitom sněmovnu požádal o to, aby návrh projednala ve zkráceném režimu.

I v případě souhlasu dolní komory by ale normu musel ještě znovu projednat Senát a posoudit prezident. Chládek před měsícem uvedl, že střední školy by zvládly připravit studenty na dosavadní typ maturity, pokud by byl model státních maturit zrušen v lednu.

Ministerstvu se nelíbí ani navrhované zmocnění vydat prováděcí předpis k organizaci maturit. V něm by totiž mělo stanovit mimo jiné počet zkoušek, případně jejich druh a počet zkušebních předmětů, což ovšem přísluší jen zákonu.

Ministerstvo poukázalo také na to, že v případě zrušení státních maturit by stát musel ze svého uhradit náklady na přípravu nových maturit, které byly dosud financovány z prostředků Evropské unie.

Zrušení projektu Chládek navrhl kvůli tomu, že jej považuje za značně předražený, netransparentní a nepřipravený. Podle senátora hrozí, že se studenti stanou obětí nezodpovědného provizoria ministra školství Josefa Dobeše (VV).

 Chládek poznamenal, že při loňské generální zkoušce na státní maturitu bylo chybně opraveno 12 tisíc testů, "což jednoznačně hovoří o nepřipravenosti tohoto projektu".

 

Právě se děje

Další zprávy