Vláda nepadne. Měla by žádat o důvěru, chce část ODS

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
23. 4. 2012 17:34
ODS a TOP 09 se zřejmě spokojí s podporou dostatečného počtu poslanců, desátým bude Petráň, klub mít Peake nemusí
Půjde to i bez nového klubu?
Půjde to i bez nového klubu? | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Úkol je splněn, hlásí Karolína Peake. Nenaplnila ovšem požadavek premiéra Petra Nečase vytvořit přímo nový klub.

"Poslanců, kteří jasně deklarovali ochotu vstoupit do nového klubu, je osm, to stále platí. Jsou další poslanci, kteří jsou připraveni podpořit vládu. Mezi ně patří Milan Šťovíček a další to zvažují," řekla odpoledne Peake.

Podle informací Aktuálně.cz je desátým poslancem-podporovatelem Miroslav Petráň. Na přímou otázku to Karolína Peake potvrdit odmítla: "Nemohu zatím potvrdit Mirka Petráně, ještě s ním jednám."

Peake nemusí skládat klub

Z tábora ODS i TOP 09 ale už zní signály, že oběma koaličním partnerům by nevadilo, kdyby neměla Peake přímo klub, stačila by jim dostatečná podpora ve sněmovně.

Část představitelů regionů ODS, které Aktuálně.cz odpoledne oslovilo, už na Nečasově podmínce vytvoření klubu netrvala.

Podle Peake by si pak měla vláda sama říct ve sněmovně znovu o důvěru.

"Samozřejmě, že ve chvíli, kdy se situace uklidní, bylo by vhodné kvůli zdůraznění legitimity trvající vlády k takovému kroku přistoupit. Nicméně je to na rozhodnutí premiéra a předsedkyně sněmovny," řekla Peake.

O hlasování o důvěře už odpoledne mluvila i část ODS. Podle některých by mohlo být hlasování o důvěře už koncem tohoto týdne.

Podobné signály, že vytvoření klubu už nemusí být podmínkou, zněly z ODS už ráno.

"Bude snaha dát to dohromady. Dnes ty hlasy nemají, mohou ale mít lidi za den za dva. A položit vládu jen proto, že podpis nebude dnes, ale zítra, není rozumné," řekl zdroj obeznámený s jednáním.

Zmatky a podmínky

"Situace je nepřehledná. Všechno změnilo nedělní prohlášení po jednání K3," objasňuje vznik nové situace tentýž zdroj. Potvrdil už dřívější informace, že podmínka pro Peake - tedy vytvořit regulérní poslanecký klub o 10 členech - padne.

"Pokud se včera řeklo, že koalice končí a zároveň že se bude dál spolupracovat ve sněmovně, pak část váhajících poslanců prostě řekla: my vám podporu podepíšeme, ale přestupovat nebudeme. To bylo nešťastné," dodává.

Vládu zřejmě podpoří i Michal Doktor, který už dříve odešel z ODS a teď odmítl přistoupit do klubu Karolíny Peake.

Nečasův kabinet naopak nemůže počítat s podporou Kristýny Kočí.

"Vládu nepodpořím, neboť jsem teď už téměř přesvědčena, že se jedná o divadlo v režii Víta Bárty a za supervize Petra Nečase. Poslanci VV - ať už aktuální, nebo bývalí - hrají jen role, které jim Bárta určil," řekla Kočí Aktuálně.cz.

A dodala: "Premiér Nečas se bohužel stal symbolem neustálého nedodržování slibu, ustupování a podléhání vydírání."

Změnu postoje ODS ovlivnila podle zdroje zevnitř této strany i sobotní demonstrace odborů a občanských iniciativ, podpořená také pro vládní strany nepříznivými preferencemi, které vydalo v pátek CVVM a podle kterých poprvé komunisté předstihli ve volebním modelu ODS.

Výkonná rada ODS, která zasedne odpoledne, tak zřejmě nevyzve svého předsedu, aby navzdory prozatímnímu neúspěchu Karolíny Peake sehnat deset poslanců přímo pro svou platformu vyvolaly koaliční strany předčasné volby.

"Neočekávám to," řekl zdroj Aktuálně.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy