Vláda nemá přežití jisté, ale ODS už vymýšlí změny

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
5. 11. 2012 6:30
Kabinet Petra Nečase neví, zda přežije středeční hlasování o daních
Petr Nečas a Martin Kuba.
Petr Nečas a Martin Kuba. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Kongres ODS nejspíš změní priority kabinetu Petra Nečase. Samozřejmě v případě, že vláda vůbec přežije nadcházející středu, kdy se má hlasovat o vládním daňovém balíčku.

Není oficiálně jasné, co a jak přesně se bude měnit. "To je věc, kterou musíme nejdříve prodiskutovat v novém grémiu ODS," říká vyhýbavě čerstvě zvolený 1. místopředseda ODS Martin Kuba, ale z otevřených i zákulisních debat na kongresu lze hlavní změny vyčíst.

ODS vadí momentální podoba církevních restitucí (o těch má sněmovna znovu hlasovat po vetu Senátu), zdravotní reforma a sociální reforma. Tedy v podstatě věci spadající pod resorty, které momentálně spravuje TOP 09. A například senátor Jaroslav Kubera, jemuž vadilo oznámení vyšších poplatků u lékaře krátce před volbami, řekl, že za to by měl premiér ministra "Hegera vyhodit".

Koaliční partneři připraveni jednat

Ačkoli Petr Nečas dostal od kongresu mandát nadále být předsedou ODS, jeho pozice oproti situaci před více než dvěma lety oslabila. Navíc jeho ODS teď boří koalici, protože v jejím poslaneckém klubu je pět nejistých hlasů a další poslanec ODS Radim Fiala koalici opustil.

"Vláda musí vzít v potaz, že se zmenšil koaliční formát na úroveň kolem stovky," říká premiér Petr Nečas. Je otázka, jak na to budou v koalici slyšet.

"Vždy jsme ochotni zasednout k jednacímu stolu. Ale nechceme být postaveni před hotovou věc. Nebudeme vydírat, ale nenecháme po sobě šlapat," říká teď už regulérně zvolená předsedkyně strany LIDEM Karolína Peake.

Petr Gazdík.
Petr Gazdík. | Foto: Ludvík Hradilek

"Pro nás je nepřekročitelné přijmout návrhy, které by nevedly ke snižování deficitu. O všem ostatním jsme schopni se bavit. Ale především si to musí ujasnit ODS, aby z ní neznělo šest názorů," přidává se předseda poslanců TOP 09 a STAN Petr Gazdík.

Personální rošády?

Podobné jako s programem vlády je to se změnami ve vládě. Předseda ODS i jeho nový 1. místopředseda se zatím omezili na nic neříkající fráze, ale stranické zákulisí už mluví o konci ministra obrany Alexandra Vondry. Kauzu Promopro sice svého času ustál, ale opakovaně se mu připomíná - což byl i případ senátní kampaně, po níž prohrál ve svém obvodu volby.

Ohrožený je i ministr dopravy Pavel Dobeš (LIDEM), který už několik měsíců marně řeší průšvih s registrem vozidel. Premiér ho navzdory tomu donedávna hájil i před tlakem Karoliny Peake, ale na kongresu se už také přidal ke kritikům.

V další koaliční straně TOP 09 pak ODS vadí už zmiňovaný ministr zdravotnictví a k němu ministryně kultury. Za Leošem Hegerem TOP 09 stojí, Alena Hanáková to má s oporou slabší.

Rebelové zatím stále hrají svou kartu

Skupinka "rebelů" v řadách poslanců ODS ale dál drží v šachu vládu. Nebudu hlasovat pro zvyšování daní, opakoval během kongresu poslanec a na poslední chvíli uchazeč o předsednickou funkci Ivan Fuksa, který ovšem neuspěl.

"Už teď se naplňuje plán B," opakovala na kongresu předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová. Mínila tím svržení vlády.

Kongres sice přijal usnesení, ve kterém nespokojené poslance vyzývá, aby přestaly se svou "sólo akcí" a respektovali většinový názor klubu poslanců své strany, víc než výzvu ale kongres ani přijmout nemohl.

Karolína Peake.
Karolína Peake. | Foto: Vojtěch Marek

"Výsledek kongresu ODS beru jako jasný mandát pro Petra Nečase, aby prosazoval koaličně dohodnutý návrh. Nejsem si ale jistá, že to tak dopadne i ve sněmovně," říká předsedkyně LIDEM Karolína Peake.

"Pokud například prohlasuje část ODS pozměňovací návrhy k daňovému balíčku s levicí a pak by daňové změny měla odhlasovat koalice, pak je to problém. A to se jedná o dohodu, o které Petr Nečas několikrát řekl, že je to koaličně dohodnutý kompromis," dodává předseda poslanců TOP 09 Petr Gazdík.

A Karolína Peake se přidává: "Pak by se staly koaliční dohody trhacím kalendářem."

Premiér Nečas má prostor pro vyjednávání s "rebely" do středy.

"Ještě to může dopadnout tak, že někteří poslanci půjdou na kafe. Teď stačí jen prostá většina," objasňuje naděje, že vláda přežije, jeden z loajálních poslanců ODS. Jenže daňový balíček se zcela jistě vrátí zamítnutý Senátem - a pak už by koalice potřebovala 101 hlas.

Do čela sněmovny míří Jiří Pospíšil

Jednou z novinek po kongresu je post pro Jiřího Pospíšila, znovuzvoleného místopředsedu ODS. Exministra, kterého premiér Nečas odvolal z vlády a který následně vyhrál krajské volby na Plzeňsku.

Tam ale uzavřela koalici ČSSD s komunisty, Jiří Pospíšil se tak hejtmanem nestal.

Podle informací ze zákulisí kongresu se vyjednává o tom, že by se stal vedle Lubomíra Zaorálka (ČSSD) a Jiřího Olivy (TOP 09) třetím místopředsedou sněmovny. "Ještě to není úplně dojednané," řekl Aktuálně.cz zdroj z kongresu.

Sám Pospíšil to zatím potvrdit nechce. "Ale obecně o rozšíření počtu místopředsedů sněmovny se bavíme už delší dobu," připouští pouze.

 

Právě se děje

Další zprávy