Vláda mluvila o krizi, ale plánovala dobré časy

Petr Holub
2. 11. 2011 16:35
Co nám říkali politici a bankéři během roku, který končí výhledem na novou krizi
Foto: Petr Vyoral

Praha - I když žádná země neměla být připravena na návrat ekonomické krize tak dobře jako Česká republika, vstoupí Nečasova vláda do krizového roku 2012 se stejně nereálným rozpočtem jako kabinet Mirka Topolánka do roku 2009.

Do tohoto konstatování se vyvinuly výroky a činy ministra financí Miroslava Kalouska a premiéra Petra Nečase, jak je zaznamenalo Aktuálně.cz  z veřejných zdrojů za poslední rok.

Úvahy o nejistých vyhlídkách a nutnosti šetřit, ignorování nadějí na ekonomické oživení (mírný optimismus se nechával jen České národní bance) dospěly ke stejnému kroku, jaký udělala Topolánkova vláda před třemi lety: Na rok 2012 je také připraven rozpočet, který spoléhá na nesplnitelný hospodářský růst, a tím také na nesmyslně vysoké příjmy.

Jak komentovali politici události směřující ke druhé krizi? Čtěte v grafice. 

Tři roky nazpět

Jako by na nějaký čas Nečas s Kalouskem zapomněli na skepsi (zřejmě pod vlivem jarního ekonomického růstu v Německu a také superlativů, které si jejich konzervativní hospodářská politika vysloužila od ratingové agentury Standard & Poor's i dalších zámořských institucí), nechali rozpočet s plánovaným hospodářským růstem 2,5 procenta projít vládou v době, kdy už tak dobrý výsledek žádný z tuzemských analytiků nepředpokládal.

A když se koncem října předpovědi znovu zhoršily, vrátili se politici k původní skepsi a ještě ji prohloubili.

„Následující vývoj nyní nelze spolehlivě odhadnout," prohlásil premiér Nečas.

„Jsme povinni samozřejmě připravovat řadu krizových scénářů pro variantu horší, ještě horší, ještě horší," doplnil ho ministr Kalousek.

Před třemi lety, kdy světová krize nastupovala, jsme byli svědky něčeho podobného.

Jak komentovali politici události nástupu světové krize, čtěte v další grafice. 

 

Právě se děje

Další zprávy