Vláda mírní platby u lékaře, rodiče zaplatí za děti míň

Kateřina Eliášová
3. 6. 2008 0:15
Novorozenci budou oproštěni od poplatků zcela
Vedení koaličních stran (tzv. K9) po společném jednání v Kramářově vile v Praze.
Vedení koaličních stran (tzv. K9) po společném jednání v Kramářově vile v Praze. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Zástupci vládních stran našli krátce před jedenáctou v noci shodu, jak by se měla změnit praxe vybírání poplatků za péči o zdraví.

Nově budou této povinnosti zbaveni rodiče novorozených dětí: Ti dosud museli platit i za lůžko na intenzivní péči, pokud se jim dítě narodilo předčasně a muselo do inkubátoru. Platí rovněž za všechna nařízená očkování.

"Kromě toho jsme se domluvili na postupném zrušení poplatků pro děti do šesti let," uvedla lidovecká poslankyně Michaela Šojdrová, která se jednání takzvané K9 (devíti špiček koalice) účastnila.

Novinkou bude také snížení limitu pro děti do patnácti let. Nyní platí, že rodiče za ně (za recepty či pobyt v nemocnici) mohli vydat ročně až pět tisíc korun. Tedy stejně jako za dospělého. Tento limit se má o dva tisíce snížit - činit bude tedy 3000 korun. Po jeho dosažení jsou pak pacienti od poplatků osvobozeni úplně.

"Zmírnění se týká těch skupin obyvatel, které skutečně byly diskvalifikovány současným systémem. Vycházeli jsme přitom z nálezu expertních skupin i Ústavního soudu," uvedl premiér Mirek Topolánek (ODS).

Vrchní sestra Petra Červinková u vany na porodním sále. Nedovede si představit, že by rodily jinak než dříve.
Vrchní sestra Petra Červinková u vany na porodním sále. Nedovede si představit, že by rodily jinak než dříve. | Foto: Ludvík Hradilek
Co ještě K9 domluvila?
Koalice šije bič na ty, kteří nevybírají poplatky

Změny? Co nejrychleji

Regulační poplatky pro novorozence budou zrušeny prakticky ihned. Zástupci koalice se domluvili, že pozměňovací návrh, který změnu uvede do praxe, bude předložen na nejbližší další schůzi Poslanecké sněmovny.

Kromě novorozenců zbaví povinnosti platit i dárce orgánů (např. kostní dřeně či krve) za všechny úkony, které s odběrem souvisí. A také osoby, které mají nařízenou lékařskou péči soudně.

Další změny (např. o stropu pro děti do 15 let) by měly platit nejpozději od ledna 2009.

Návrh má být koaliční. "V dnešní dohodě závazně konstatujeme, že koaliční poslanci nepodpoří žádný jiný návrh než tento. A návrhy již předložené stáhneme," uvedl premiér.

Šojdrová proto stáhne vlastní novelou, kterou již k poplatkům předložila a kterou měli poslanci probírat už v úterý. Návrh rušil právě platby za novorozence.

Foto: Ludvík Hradilek
Čtěte více:
Šojdrová stáhla návrh zákona o zrušení poplatků

Přesto poslankyně nepovažuje svou aktivitu za marnou: "Byl to moment, který nás přiměl k celkové revizi poplatků, tudíž to rozhodně nebylo k ničemu."

Kompromis nebude snadný,
báli se politici. Nebyl

Politici při večerním příchodu do Kramářovy vily, kde jednání probíhalo, nijak nezastírali obavy, že se nebudou schopni domluvit. "Rozumově se neprotínáme, ale politicky se budeme muset protnout," prohlásil ministr zdravotnictví Tomáš Julínek.

O půl dvanácté v noci, při tiskové konferenci, nezastírali, že debata byla ostrá.

"Bylo to opravdu tvrdé ;jednání a jde o velmi těžce odpracovaný kompromis," prohlásil šéf zelených Martin Bursík. "Všichni odchází z jednání spokojeni i nespokojeni. Ale rád bych konečně měl téma poplatků za uzavřené a my se mohli věnovat už i jiným tématům zdravotní reformy."

Zástupci KDU-ČSL, kteří chtěli prosadit i osvobození důchodců od plateb, odcházeli spokojeni nejméně. Na otázku, zda je pro ně kompromis přijatelný, jak tvrdí premiér, odpověděl předseda strany Jiří Čunek lakonicky: "No comment".

Pak ale připojil, že vítá alespoň nějakou domluvu: "Především u dětí jsme udělali nějaký posun. Pokud jde o důchodce, musíme jim dokázat, že zvýšení důchodů jsou na pokrytí těchto potřeb. A musíme si všichni uvědomit, že dosud byla mezi důchodci velká skupina těch, kteří z toho svého mála zaplatili za zdraví více než dnešní strop 5000 korun."

Foto: Ondřej Besperát
Čtěte více:
Tři miliony důchodců dostanou od vlády navíc 470 korun

Čunek si navíc slibuje pomoc od ministerstva práce: To má nabízet kompenzace klientům ústavů sociální péče.

Kverulanti mohou dohodu zmařit

Výsledek, k němuž se politici dobrali, ovšem nemusí platit. V KDU-ČSL je proti poplatkům poslanec Ludvík Hovorka, mnozí další pak mají problém s platbami seniorů.

Vláda jim v noční dohodě nabídla "šidítko" - závazný slib, že za půl roku se na problém podívá znovu. "Zástupci koaličních stran se zavázali, že po roce fungování poplatků provedou další vyhodnocení, a to zejména s ohledem na důchodce," potvrdil Topolánek.

Ten však bude mít velký problém prosadit dohodu ve vlastní straně. V ODS se utvořilo tvrdé protivládní jádro kolem poslance Vlastimila Tlustého.

Vlastimil Tlustý v záři reflektorů.
Vlastimil Tlustý v záři reflektorů. | Foto: Ludvík Hradilek
Čtěte více:
Rebelové ODS jdou proti vládě. Chtějí předčasné volby

"Učinili jsme ty závěry s vědomím, že je musíme 'doma' všichni odpracovat: Bude to znamenat jednání v jednotlivých grémiích a v klubech. V tuto chvíli vidím dosažený kompromis jako jediný možný," prohlásil premiér.

 

Právě se děje

Další zprávy