Vláda Mirka Topolánka přehání, co všechno dokázala

Petr Holub
19. 3. 2008 0:00
Analýza Aktuálně.cz: Splněna je jen čtvrtina
Dobrá práce, napsal do vládní propagační brožurky premiér.
Dobrá práce, napsal do vládní propagační brožurky premiér. | Foto: Tomáš Adamec

Praha - Premiér Mirek Topolánek tvrdí, že vláda v prvním roce splnila třetinu programového prohlášení, ve skutečnosti to je sotva čtvrtina.

Mezi splněné sliby byly zařazeny i ty, u kterých je jasné, že splněny nebudou.

Na křídovém papíře, s barevnými portréty všech ministrů a v nákladu dvou tisíc kusů vydal Úřad vlády první výroční zprávu Topolánkova kabinetu.

Premiér na tiskové konferenci vyzval novináře k důkladnému studiu. "Zpráva je určena těm, kdo jsou ochotni dobrat se pravdivých informací," řekl a výslovně upozornil na celkovou bilanci: vláda už splnila třetinu svých úkolů. "Vidíte, že hned v prvním roce jsme si ukrojili velký krajíc," podotkl Mirek Topolánek.

Sedm měsíců po volbách, 9. ledna 2007 předal prezident Václav Klaus jmenovací dekrety ministrům druhé Topolánkovy vlády. Ta první, sestavená začátkem září 2006, nezískala důvěru poslanecké sněmovny. Ta druhá toho dosáhla 19. ledna 2007 díky toleranci poslanců sociální demokracie Melčáka a Pohanky.
Sedm měsíců po volbách, 9. ledna 2007 předal prezident Václav Klaus jmenovací dekrety ministrům druhé Topolánkovy vlády. Ta první, sestavená začátkem září 2006, nezískala důvěru poslanecké sněmovny. Ta druhá toho dosáhla 19. ledna 2007 díky toleranci poslanců sociální demokracie Melčáka a Pohanky. | Foto: Ondřej Besperát
Nepřehlédněte GRAFIKU:
Srovnáno: Vládní marketing versus realita podle Aktuálně.cz

Jeden slib, třikrát splněno

Není však třeba ani důkladné studium, aby se ukázalo, že marketingoví experti placení vládou ve výčtu splněných úkolů nadsazují.

Platí jejich výpočet, že programové prohlášení obsahuje 184 slibů. Alespoň částečně jich však je splněno pouze padesát.

Autoři výroční zprávy totiž některé sliby rozdělili na několik položek, a proto došli k výsledku, že jich je splněno o 14 víc.

Například jedna z položek vládního programu obsahuje zavedení editační povinnosti daňové správy, zrušení registračních pokladen, zrušení minimální daně pro živnostníky a snížení pojistného pro živnostníky. Ve výroční zprávě jsou z jednoho odstavce tři splněné sliby, ten nesplněný (nižší pojistné pro živnostníky) se nezmiňuje.

Maximálně čtvrtinu

Ministryně Parkanová a náčelník Picek
Ministryně Parkanová a náčelník Picek | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Z padesáti slibů, které byly alespoň částečně splněny, je ovšem třeba odečíst nejméně pět. Experti vlády je totiž započetli, i když splněny nebyly. Nejlepším příkladem je závazek, podle kterého výdaje na obranu nepoklesnou pod 1,55 procenta HDP.

Z údajů ministerstva financí ovšem vyplývá, že letošní armádní rozpočet nepřekročí 54,2 miliardy korun a ekonomický výkon země se přiblíží 3850 miliardám. Výdaje na armádu tedy dosáhnou zhruba 1,4 procenta HDP.

Vláda tedy splnila maximálně 45 slibů ze 180.

Splněno jen na půl

I v úspěšné čtvrtině jsou přitom zařazeny sliby, které by přísný kritik mohl vyškrtnout. Ve výroční zprávě se píše: "Přehodnotili jsme mandatorní výdaje, aby jejich podíl ve státním rozpočtu do roku 2010 významně poklesl."

Ministr Kalousek
Ministr Kalousek | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Vláda skutečně snížila některé sociální dávky a zdravotnické dotace. V programu vlády se ovšem slibuje víc. "Stávající mandatorní výdaje budou přehodnoceny tak, aby jejich podíl na státním rozpočtu klesl do roku 2010 pod 50 %." Tak velké snížení však vláda neplánuje.

Za splněný slib se považuje: "Zachovat systém dvou sazeb DPH. Základní sazba 17-19%, snížená sazba bude stanovena později." Ve vládním programu se ovšem zároveň v následující větě píše o "snížení základní sazby DPH". To už splněno nebylo, protože sazba zůstala na 19 procentech jako předtím.

Úspěchy bez práce

Do výčtu splněných úspěchů se dostala i agenda, pro níž vláda nemusela hnout ani rukou.

Premiér Topolánek
Premiér Topolánek | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

V této kategorii lze najít třeba větu: "Věnovat zvýšenou pozornost novým bezpečnostním rizikům ve světě", anebo "Zapojování příjmů z privatizace do výdajů státu a státních fondů skončit nejpozději s rozpočtem na rok 2009".

Letos se tedy privatizační příjmy mohly utratit a ministerstvo financí s tím také počítá.

Batoh, privatizace, dotace

Vláda za první rok nestihla o mnoho víc, než prosadit reformní batoh. Jeho součástí je 15 splněných více či méně slibů z vládního prohlášení (výroční zpráva z nich udělala 22 splněných slibů).

Významnější výkon kromě toho ještě předvedl ministr dopravy Aleš Řebíček, který skutečně připravuje privatizaci Českých drah, Letiště Praha a Českých aerolinií.

Ministr zemědělství Petr Gandalovič skutečně používá dotace k cílům, ke kterým se zavázal, tedy podpoře podnikatelů na venkově, zemědělského vývozu a ekologických potravin. 

 

Právě se děje

Další zprávy