Vláda má tři varianty pro D11 včetně vyvlastnění

Eliška Bártová Eliška Bártová
28. 7. 2009 14:30
Ekonomičtí ministři vyberou řešení v půlce srpna
Zodpovědnost za dálnici končící šest kilometrů před Hradcem Králové se Ředitelství silnic a dálnic snaží hodit na majitelku polí.
Zodpovědnost za dálnici končící šest kilometrů před Hradcem Králové se Ředitelství silnic a dálnic snaží hodit na majitelku polí. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Pracovní skupina, kterou k dostavbě dálnice D11 ustanovil premiér Jan Fischer, navrhla tři způsoby, jak urovnat nekončící spor o pozemky pro stavbu spojnice na Hradec.

Stát se už šestnáct let přetahuje s farmářkou Ludmilou Havránkovou, která přitom žádá výměnou za půdu, o něž usiluje stát, jen jinou půdu, na níž by mohla hospodařit.

Podle informací Aktuálně.cz je první variantou, kterou dostala vláda od expertů na stůl, směna pozemků. Jde o způsob, který přitom již posvětil předchozí kabinet. Počítá s tím, že by Havránková výměnou za svých 10 hektarů ceněných na 106 milionů korun dostala 253 hektarů poloviční hodnoty.

Druhá varianta navrhuje směnit s farářkou pouze 10 hektarů za 10 hektarů - a zbytek vyřešit finančním dorovnáním.

Ve hře je však také třetí varianta: vyvlastnění.

Tuto informaci Aktuálně.cz potvrdil mluvčí resortu dopravy Karel Hanzelka.

Fischerův zásah

O tom, pro jaký způsob řešení bude zvolen, rozhodne porada ekonomických ministrů v polovině srpna.

Premiér Fischer se do sporu o D11 vložil v půlce července - poté, co ministr zemědělství společně s resortem dopravy připravil vládě návrh na zrušení dohody s farmářkou Havránkovou.

Na premiérovu žádost ministr Šebesta návrh z jednání vlády stáhl a vznikla speciální pracovní skupina. Fischer zdůvodnil své kroky tím, že chce zabránit "salámování" problému.

Vláda se totiž již dříve usnesla, že s farmářkou Havránkovou smění pozemky v hodnotě 106 milionů korun náhradou za pozemky oceněné na 55 milionů.

Farmářka na tyto podmínky přistoupila a dohoda měla být naplněna. Ministr zemědělství Jakub Šebesta po dohodě s ministrem dopravy Gustávem Slamečkou však usilují o zrušení této dohody.

Místo ní chtějí Havránkové nabídnout pouze 10 hektarů náhradních pozemků a zbytek dorovnat finančně. Pokud by farmářka na podmínky nepřistoupila, pohrozil Šebesta vyvlastňováním.

 

Právě se děje

Další zprávy