Důchodce čekají lepší časy. Vláda píše, jak jim přidá

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
11. 2. 2014 0:00
Nový kabinet sází na jadernou energetiku, počítá s rozšířením Temelína i Dukovan.
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Důchodci se mohou těšit na vyšší valorizaci důchodů, loterijní společnosti zaplatí více na daních. Vláda Bohuslava Sobotky bude podporovat jadernou energetiku - dostavbu Temelína i nových bloků Jaderné elektrárny Dukovany, přičemž stanoví v programu podmínku: "pokud to bude hospodářsky výhodné".

To jsou tři detaily z programového prohlášení vlády Bohuslava Sobotky, které má Aktuálně.cz k dispozici. Premiér ho dnes projedná s odbory.

Řada věci se však oproti koaliční smlouvě neposunuje. Například kromě hazardu se vznáší otazník nad ostatními daněmi. Vláda se v programovém prohlášení nezavazuje, že nebudou stoupat, i když právě to bylo předmětem sporu, když ČSSD a hnutí ANO sjednávaly koaliční smlouvu.

A i když premiér Sobotka tvrdil, že v programu se některé dohody rozpracují, nestalo se tak. Koaliční dohoda se stala přílohou programového prohlášení.  

"To je dost neobvyklé," komentuje to za odbory předseda svazu Kovo Josef Středula.

 

Penzisté, těšte se

V programovém prohlášení mnoho překvapení oproti koaliční smlouvě nenajdeme.

Jasný příslib dostávají důchodci: jejich penze by se opět měly valorizovat v plné výši toho, jak porostou ceny, a o třetinu toho, jak porostou průměrné reálné mzdy.

Vzrůst y měla i minimální mzda, naposledy zvýšená Rusnokovou vládou. Ta Sobotkova se zavazuje minimální mzdu přiblížit hranici, již v půlce ledna zmínil prezident Zeman. "Postupně ji s ohledem na ekonomické a sociální souvislosti přiblížit 40 % průměrné mzdy," uvádí programové prohlášení.

Po zásahu Rusnokových ministrů je nyní minimální mzda na 8 500 korunách, tedy ve výši 34 procent průměrné mzdy.


 

Kritika z obou stran

Nad vládním dokumentem ihned zazněla od členů tripartity kritika.

"Největším problémem programového prohlášení je jeho ufinancovatelnost," shrnuje svůj dojem prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák, který dokument četl před dnešním jednáním tripartity.

"Podle našich skromných odhadů by bylo třeba 50 až 60 miliard na straně výdajů. Něco se dá získat šetřením, ale nějaké zázraky se v nejbližších měsících dají jen těžko očekávat," dodává Hanák.

Ani odborům se ale programové prohlášení příliš nelíbí.

"Chceme jednoznačně řešit nezaměstnanost a ekonomický růst. Je tam příliš cílů, které ne vždy musí jít směrem, který bychom si představovali my," říká odborář Josef Středula. A dodává: "Dosavadní formulace o šetření a investicích ze strany státu - nestačí to říct, musí tu být konkrétní investiční programy."

 

Právě se děje

Další zprávy