Vláda má plán reforem, ale bude ho muset přepsat

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
11. 2. 2014 16:10
V podkladech pro Národní plán reforem se přesně popisuje, jak dostanou přidáno důchodci
Premiér Bohuslav Sobotka.
Premiér Bohuslav Sobotka. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Vláda sice zveřejnila své programové prohlášení, avšak detailněji obsahuje plány současné vlády na nejbližší dva roky jiný dokument.

Zatímco programové prohlášení je učesané a málo konkrétní, aby s ním poslanci koalice měli co nejmenší problémy, podklady pro takzvaný Národní plán reforem, který musí vláda projednat v Bruselu a který má deník Insider k dispozici, nabízí už některé konkrétní kroky, jak budou Bohuslav Sobotka a spol. vládnout.

Takže sice platí, že vláda bude od roku 2015 valorizovat důchody podle růstu cen a růstu reálných mezd, jak naznačuje programové prohlášení, avšak plán reforem to zpřesňuje. Nebude se totiž důchodcům přidávat podle inflace, ale podle pohybů ve spotřebitelském koši penzistů.

„Podle navrženého vzorce by se od roku 2015 důchody valorizovaly pouze podle růstu indexu spotřebitelských cen domácností důchodců," čteme v podkladech pro Národní plán reforem (zvláštní spotřební koš právě pro penzisty určuje statistický úřad).

Podobně jsou v plánu rozpracovány možnosti, jak odpustit odvod sociálního pojištění absolventům vysokých škol nebo lidem nad 50 let.

Insider má k dispozici pracovní podklady pro přípravu plánu, ale premiér Sobotka připouští, že ještě dozná změn. „Nepochybně bude muset, musí to být v souladu s hospodářskou politikou vlády," komentoval zatím víceméně odmítavý postoj zaměstnavatelů i odborářů premiér.

Čtěte více v placeném deníku Insider:Co píše plán reforem o rodinách s dětmi? A co k němu říkají odbory?

 

Právě se děje

Další zprávy