Klouzavý mandát vláda nezamítla, šance projít má ale malé

ČTK ČTK
30. 3. 2015 14:37
Návrh na zavedení klouzavého mandátu poslanců předložila skupina z hnutí ANO. Protože se jedná o ústavní novelu, má malé šance na schválení.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Návrh vládního hnutí ANO na zavedení takzvaného klouzavého mandátu poslanců budou zákonodárci projednávat s neutrálním stanoviskem kabinetu, řekl po jednání vlády premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Předlohy poslanců ANO předpokládají, že pokud by se poslanec stal ministrem, nastoupil by za něho do Sněmovny dočasný náhradník z příslušné kandidátní listiny. Senátorovi, který se stal ministrem, by mandát v horní komoře zanikl a konaly by se doplňovací volby.

Změny v ústavě

Předlohy s největší pravděpodobností nemají v Parlamentu šanci na schválení. Protože jde i o ústavní novelu, musela by pro ni ve Sněmovně i v Senátu hlasovat nejméně třípětinová většina, a to ve stejném znění.

Klouzavý mandát je jedním z bodů, o nichž se debatuje v rámci širších ústavních změn v jednom z podvýborů sněmovního ústavně-právního výboru. Z dosavadní diskuse vyplývá, že v jeho návrhu se kvůli příliš malé podpoře zavedení klouzavého mandátu neobjeví.

Sobotka zdůraznil, že změny ústavy by se neměly provádět jednotlivými návrhy, ale celkovější úpravou. Zavedení klouzavého mandátu výhradně u poslanců si premiér dovede v budoucnu představit, je ale nutné vyřešit různé legislativní detaily.

Kritika odborníků

Podle vládních právníků by měl zavedení klouzavého mandátu předcházet podrobný rozbor ústavy, proto doporučili kabinetu novelu odmítnout.

Vládní legislativci vytýkají novele, že porušuje nynější úpravu, která stanoví pro poslance a senátory stejné podmínky vzniku, změny a v zásadě i zániku mandátu. Praxe prý navíc neukazuje na to, že funkci člena vlády a senátora by nebylo možné vykonávat dohromady.

Podle skupiny poslanců hnutí ANO se tím posílí dělba moci mezi výkonnou a zákonodárnou, když Sněmovna má vládu kontrolovat. Poukazuje na časovou náročnost práce poslance, jenž je zároveň ministrem. "Funkce poslance se tudíž ocitá na druhé koleji, což nelze považovat za uspokojivý stav," píšou autoři. Časovým zaneprázdněním zdůvodňují i úpravu u senátorů.

 

Právě se děje

Další zprávy