Vláda má důvěru poslanců, proti se postavil jen Melčák

Eva Benešová
7. 6. 2009 19:00
Hlasování předcházela čtyřhodinová rozprava, v níž politici vedli vlastní kampaně
Trvalo to čtyři hodiny, důvěru má.
Trvalo to čtyři hodiny, důvěru má. | Foto: Jan Langer

Praha - Česko má - dva a půl měsíce od pádu trojbarevného kabinetu Mirka Topolánka - novou legitimní vládu.

Poslanci vyslovili důvěru úřednické správě statistika Jana Fischera. Ten získal důvěru celkem 156 poslanců. Vládu podpořili především poslanci ODS, ČSSD a Strany zelených.

Naopak: důvěru nevyslovili komunisté a lidovci, kteří se zdrželi hlasování. Proti byl pak jediný poslanec Miloš Melčák (nez).

"Mandát vlády je silný, i když politický. Je to mandát pro tvrdou, dobrou a efektivní práci," řekl po hlasování Fischer, poslancům za důvěru poděkoval.

Topolánek: Končí ostuda v EU

Největší podporu získal z řad ODS a ČSSD. "Bylo to součástí dohody tří stran. Díky tomu vznikla vláda s vysokou důvěrou," prohlásil předseda socialistů Jiří Paroubek.

Obdobně reagoval i předseda občanských demokratů Mirek Topolánek. "Jsem rád, že po velké ostudě tato vláda dokončí české předsednctví Evropské unii. Bude implementovat námi připravená protikrizová opatření a připraví rozpočet s již avizovaným schodkem," uvedl Topolánek.

Pro důvěru vládě se vyslovilo i několik lidovců, například Miroslav Kalousek nebo Vlasta Parkanová. "Všichni, kdo jsou a zůstanou členy strany lidové nehlasovali pro. A to je správné," upozornil na přetrvávající problémy lidovců Svoboda.

Gratuloval i Klaus

Doplnil, že strana nemá strach z toho, co v programovém prohlášení je, ale co v něm není. "Nadále by mohly plíživě pokračovat privatizace. Vláda by mohla způsobit nevratné kroky," podotkl Svoboda.

Ještě před oficiálním vyhlášením výsledku Fischerovi poblahopřál prezident Václav Klaus. "Výsledek dnešního hlasování vnímám jako záruku politické stability na nejbližší období. Je to dobrá zpráva pro naši zemi. Jsem připraven být vládě nápomocný," napsal prezident v prohlášení, které rozeslal redakcím.

Fischera pozval "v nejbližším možném termínu" na Hrad, aby spolu mohli konzultovat další postup vlády v některých záležitostech.

4 hodiny debat

Hlasování o důvěře, mimořádně svolané na neděli, aby si poslanci nemohli splést debatu s předvolební kampaní, se nakonec znovu zvrtlo v rétorické cvičení.

Rozprava trvala čtyři hodiny a spíše než o faktické výhrady k programovému prohlášení se znovu řešila témata jako vajíčka v kampani, výroky ministra vnitra Martina Peciny o fašistech a Topolánkovy nahaté fotky.

Rozprava před hlasováním o důvěře vládě: Jiří Paroubek, šéf ČSSD, se radí s doyenem strany Stanislavem Křečkem.
Rozprava před hlasováním o důvěře vládě: Jiří Paroubek, šéf ČSSD, se radí s doyenem strany Stanislavem Křečkem. | Foto: Jan Langer
Nepřehlédněte -
Jednání jsme sledovali online: 4 hodiny debat, pak se šlo hrát o důvěru
 

Dohoda o letní vládě

Topolánkova vláda padla 24. března, kdy se svým pokusem kabinet položit uspěla ČSSD. Po několikatýdenním vyjednávání se nakonec politici dvou největších stran - tedy ODS a sociální demokracie - dohodli na vzniku letní vlády. S dohodou souhlasili ještě zelení, už však ne lidovci a komunisté.

Kandidáty novému premiérovi navrhovaly tedy SZ, ODS a ČSSD. Fischer některá jména nejprve odmítl, později však na nominace přistoupil. Strany vládě posléze předložily podmínky k obsahu programového prohlášení. Ačkoliv některé z nich v prohlášení chybí, strany se s programem vlády nakonec spokojily.

Premiér Fischer vpravo, premiér Topolánek vlevo (mimo obraz)
Premiér Fischer vpravo, premiér Topolánek vlevo (mimo obraz) | Foto: Ludvík Hradilek
 Nepřehlédněte -
Programové prohlášení: Vláda odkládá reformu penzí a zdravotnictví

Součástí dohody jsou kromě úřednické vlády i předčasné volby naplánované na 9. a 10. října. Jejich termín schválil minulý týden Senát, takže zbývá počkat, na kdy a zda volby vyhlásí prezident. Ten při výběru termínu nesmí překročit hranici 15. října.

Připravujeme podrobnosti 

 

Právě se děje

Další zprávy