Vláda má další návrh přímé volby prezidenta

Veronika Rodriguez Veronika Rodriguez
27. 11. 2008 16:11
Návrh o přímé volbě prezidenta připravil ministr Pospíšil
Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.
Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Vláda dostane na stůl další tři varianty návrhu přímé volby prezidenta.

Rozhodla o tom legislativní rada vlády. Návrhy připravil ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Podle ministerských návrhů by se mohla hlava státu volit v jednom, dvou nebo třech kolech. "Návrh obsahuje tři možnosti přímé volby a je na vládě, kterou bude preferovat," řekl po jednání rady Pospíšil.

Vláda si může vybrat z několika návrhů

S návrhem na přímou volbu prezidenta přišli už dříve také sociální demokraté. Jejich návrh neposiluje pravomoci hlavy státu.

„Návrh nemá znamenat vytvoření nějakého prezidentského nebo poloprezidentského systému. Jde spíše o zpřesnění pravomocí, než o cokoliv jiného. Politická váha prezidenta by v každém případě vzrostla," přiblížil návrh Jiří Paroubek.

Návrh podle něj jen upravuje některé pravomoci hlavy státu. Prezident by nově mohl jmenovat představitele Ústavního a Nejvyššího soudu jen ze soudců těchto soudů. Právo zastavit trestní stíhání by mohl jen v případě, pokud svůj podpis připojí také premiér. Stejně by se mělo postupovat i při jmenování členů Bankovní rady ČNB. Právo prezidenta zmírňovat tresty a zahlazovat odsouzení by zůstalo nedotčeno.

Předčasné dohady

Podle Jiřího Pospíšila je předčasné se k návrhu socialistů vyjadřovat. "Uvidíme, jak návrh dopadne na vládě a zda bude, nebo nebude nějaká kooperace," uvedl.

Šéf legislativní rady Cyril Svoboda ale vyzývá: Počkejme, jak dopadne jednání o návrhu socialistů ve sněmovně. Mělo by se podle něj nejprve zjistit, jestli vůbec panuje vůle způsob volby prezidenta změnit.

"Když obě komory řeknou ústavní většinou ano, má se volit prezident přímo, potom najdeme to řešení, ale mezi tím psát komplexní zákony se všemi možnými detaily je nesmysl," řekl Svoboda.

Zdůraznil, že vypracovat takový návrh znamená hluboce zasáhnout do ústavy. Dnes má proto vzhledem k politické situaci téměř nulovou šanci na přijetí.

Kandidovat na prezidenta? Za 20 tisíc podpisů

Jiří Pospíšil už se dříve odmítl, že by chtěl měnit pravomoci hlavy státu.

Právo navrhovat kandidáta na prezidenta republiky by měli všichni občané České republiky, kteří jsou starší 18 let. Pro kandidáta by ale museli sesbírat nejméně 20 tisíc podpisů dalších českých občanů. Kandidáta by mohla navrhnout také skupina nejméně 20 poslanců nebo 10 senátorů.

Volby prezidenta republiky by měl nově vyhlašovat předseda Senátu. Doposud se tak dělo jen v případě rozpuštění Poslanecké sněmovny.

Parlament by také už neměl mít právo rozhodovat o tom, že prezident nemůže svůj úřad ze závažných důvodů vykonávat. Tato změna by však vyžadovala další úpravu ústavy.

Úkol vypracovat předlohu zákona o přímé volbě prezidenta zadala Pospíšilovi na počátku července vláda. Koalice není v tom, jak by měla případná volba prezidenta vypadat, jednotná. Lidovci si přejí zůstat u současných pravomocí prezidenta, ODS uvažuje o jejich rozšíření.

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy