Vláda má blíž k přežití, Topolánek zpracovával rebely

Kateřina Eliášová, Eva Benešová
24. 3. 2009 13:55
Probíhala horečná jednání, kabinet se pokoušel zlomit zdravotnické rebely
Premiér Mirek Topolánek
Premiér Mirek Topolánek | Foto: Reuters

Praha - Lídři a ministři ODS na poslední chvíli dojednávají ve sněmovně podporu pro svou vládu. Dvě hodiny po poledni se ji pokusí v hlasování o nedůvěře shodit sociální demokracie.

V tuto chvíli se zdá, že kabinet má blíž k přežití.

Šéf opozice Jiří Paroubek ovšem sebejistě tvrdí: "Máme dost hlasů, vláda nepřežije."

Občanští demokraté si na poslední chvíli zřejmě naklonili alespoň některé z rebelů ve vlastních řadách, trio Tlustý-Schwippel-Raninec. Juraj Raninec obeslal po poledni redakce prohlášením, ve kterém uvedl, že nebude hlasovat s opozicí proti své straně. Schwippel řekl Aktuálně.cz, že ještě vyjednává. A Tlustý? "Ještě nejsme rozhodnuti."

Další z poslanců koalice, kteří zvažovali vládě vyslovit nedůvěru - lidovec Ludvík Hovorka - zřejmě nakonec bude loajální. Oznámil to šéf klubu poslanců KDU-ČSL Pavel Severa.

Sám Hovorka však ve stejnou chvíli řekl Aktuálně.cz, že ještě není napevno rozhodnut. "Ještě si chci znovu poslechnout premiéra a jeho návrhy kolem zdravotnictví, pak se rozhodnu."

Kabinet pak podle informací Aktuálně.cz podrží i muž, který umožnil vznik vlády: Miloš Melčák, zvolený za ČSSD.

Foto: Ondřej Besperát
Technologie moci:
Hraje se o moc: Získá ji Klaus? Nebo udrží Topolánek?

Zelení pro svou vládu

Ještě v úterý visel otazník nad zástupci Strany zelených. Zelení po Topolánkovi chtěli odvolání nejvyšší státní zástupkyně Renáty Vesecké, kritizují její postup během vyšetřování korupční kauzy Čunek.

Nakonec ale osud Vesecké nerozlouskne osud vlády.

"Strana zelených nevidí žádný důvod ke zrušení koaličního závazku," řekl hodinu před startem schůze předseda strany Martin Bursík. "Jakákoliv jiná vláda, která by tady vznikla, by byla výrazně protievropská a protiekologická. Opozice ani rebelové nemají žádnou pozitivní variantu českého předsednictví ani vládnutí v České republice," dodal.

Foto: Reuters
Čtěte také:
Pokud vláda padne, svět si to spojí s finanční krizí

Bude to těsné

Opozice potřebuje ke svržení vlády 101 hlas.

Jisté je, že proti budou sociální demokraté a všech 26 poslanců KSČM. Komunisté a sociální demokraté disponují nyní 97 hlasy, potřebují tedy pro svržení vlády zejména poslance, kteří opustili koaliční strany, za něž byli ve volbách zvoleni.

Mezi nimi je to zejména Olga Zubová s Věrou Jakubkovou.

Foto: Aktuálně.cz
Grafika:
Jak budou hlasovat rebelové a přeběhlíci?

Právě s nimi se už sešel premiér Mirek Topolánek a předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř. Po schůzce se shodli, že budou ještě pokračovat.

"Zatím máme nějakou časovou rezervu, na to, abychom se ještě sešli," řekla Zubová.

Věra Jakubková však oznámila, že navrhla, jak situaci kolem vlády vyřešit. "Já jsem přinesla návrh, který by mohl tu situaci rozlousknout, zveřejním ho později," uvedla.

Filipiová zasahuje

Kromě Tluchoře se do vyjednávání zapojí také ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová.

Dnes uvedla, že se sejde nejen se dvěma bývalými poslankyněmi zelených, ale také s lidovce Ludvíkem Hovorkou. Ten chce podrazit vlastní vládu proto, že nesouhlasí se zákony zdravotnické reformy, které jsou připraveny k projednání ve sněmovně.

"Chtěla bych se setkat dneska s poslancem Hovorkou, protože šíří poplašnou zprávu, že chceme ještě rychle zavést standardy a nadstandardy a zavést léčbu jen pro bohaté," řekla pro Aktuálně.cz ministryně. "Chtěla bych mu předat všechny dokumenty, aby viděl, že tomu tak není."

Ludvík Hovorka vyzval, aby sjezd lidovcům potvrdil, že nemusí brát ohled na programové prohlášení vlády.
Ludvík Hovorka vyzval, aby sjezd lidovcům potvrdil, že nemusí brát ohled na programové prohlášení vlády. | Foto: Aktuálně.cz, Tomáš Adamec
Čtěte více:
Další hlas proti vládě. Nedůvěru zvažuje i Hovorka

Vláda nepadne, zní od místopředsedy ODS

Zatím není jasný postoj poslance Vlastimila Tlustého; s tím dlouze jednal šéf klubu ODS Petr Tluchoř. "

"Nemáme jistotu, jdeme do toho hlasování s otevřeným hledím. Každý, kdo bude hlasovat, musí vědět, o čem hlasuje," řekl Aktuálně.cz Tluchoř.

"Jasně znovu zazněl názor, že poslanci ODS nepodpoří v žádném případě jinou vládu, než vládu s předsedou ODS v čele," zopakoval Petr Tluchoř pondělní prohlášení premiéra Mirka Topolánka. s tím, že nyní už nemá cenu někoho dramaticky přesvědčovat.

Hlas od komunistů

Komunisté dnes rozhodli, že i na 53. schůzi, kde se rozhodne o osudu vlády, dobrovolně připraví opozici o jeden hlas, kterým vyrovnají handicap koalice, jíž dlouhodobě chybí nemocný lidovec Tomáš Kvapil.  

Jejich místopředseda Jiří Dolejš však uvedl, že toto džentlmenské gesto neznamená, že by se jeden z komunistů zdržel hlasování při samotném rozhodování o nedůvěře.

"Usnesení klubu platí jen pro hlasování prostou většinou," upozornil Dolejš.

Ve věcech, kde rozhoduje předepsaný počet poslanců - a to je případ vyslovení nedůvěry, kde opozice potřebuje 101 hlas - nemá párování smysl .

Vstřícnost komunistů se tak může uplatnit pouze při hlasování o proceduře, třeba v případě, kdy se bude koalice snažit schůzi přerušit nebo odložit.

 

Právě se děje

Další zprávy