Vláda: Lisabonská smlouva je v souladu s ústavou

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
15. 10. 2009 12:42
Vláda schválila vyjádření k stížnosti senátorů proti Lisabonu
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Lisabonská smlouva, s jejímž podpisem otálí prezident Václav Klaus, české ústavě neodporuje. Shodla se na tom vláda, kterou o stanovisko požádal Ústavní soud.

Soud bude zanedlouho posuzovat stížnost 17 senátorů, podle kterých je mezi reformní smlouva Evropské unie v rozporu s českým ústavním pořádkem. Jednání je nařízeno na 27. října.

"Jak vláda uvedla již ve svých předchozích vyjádřeních, považuje Lisabonskou smlouvu jako celek slučitelnou s ústavním pořádkem ČR a s tímto přesvědčením ji také sjednávala," uvedla vláda v oficiálním prohlášení.

K soudu půjde Fülle

Kabinet zároveň rozhodl, že u jednání soudu bude vládu zastupovat ministr pro evropské záležitosti Štefan Fülle.

Premiér Jan Fischer připomněl i fakt, že Ústavní soud už jednou o podobné senátorské stížnosti jednal a odmítl ji.

"Vláda je toho názoru, že Ústavní soud by měl zvážit, zda navrhovatele v tomto smyslu neomezuje zásada koncentrace a zdůrazňuje, že i z hlediska práv účastníků není žádoucí, aby řízení bylo možné neustále protahovat předkládáním dalších a dalších doplnění," doporučila vláda soudu s tím, že by měl odmítnout další pokusy senátorů stále stížnost doplňovat.

Projednávat i předchůdce Lisabonu? Podle vlády nesmysl

Kromě toho je podle kabinetu nesmyslné a formálně nepřípustné, aby Ústavní soud nyní projednával i v minulosti platné unijní smlouvy, které Lisabonská smlouva mění.

Senátoři ODS žádají po ústavních soudcích, aby konstatovali, že český parlament musí dodatečně schválit i záruky týkající se Lisabonské smlouvy, které unie dala Irsku před druhým referendem.

I to je podle vlády nesplnitelný požadavek, protože Ústavní soud není k takovému kroku příslušný.

"Není možné, aby Ústavní soud autoritativně konstatoval pravdivost či nepravdivost tvrzení navrhovatelů. Soud v rámci daného řízení může pouze přezkoumávat soulad mezinárodních smluv s ústavním pořádkem ČR. Již podle dřívějšího vyjádření vlády jsou navíc tzv. „irské záruky" smlouvou vládního charakteru, která má pouze interpretativní význam a na Lisabonské smlouvě, jak sama uvádí, naprosto nic nemění," tvrdí kabinet.

 

Právě se děje

Další zprávy