Vláda kupuje dům na Letné, přeplácí pražskou radnici

Domácí Zdeněk John, Domácí
16. 10. 2013 14:40
Nabízí firmě s anonymními akciemi za budovu po Economii o 20 milionů více než Praha 7.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Aktuálně.cz

PrahaVláda v demisi premiéra Jiřího Rusnokaodložila rozhodnutí, zda pro ministerstvo práce a sociálních věcí koupí budovu v Praze 7 za zhruba 300 milionů korun. Před časem tento komplex přenechalo vydavatelství Economia firmě Alkatria za mnohem méně - za zhruba 140 milionů korun.

Jde o budovu, v níž dříve vznikaly například Hospodářské noviny, časopis Ekonom a další tituly vydavatelství Economia. Stát v této budově plánuje zřídit celostátní centrálu úřadů práce, jejich Generální ředitelství. O stejný komplex se však zároveň s ministerstvem zajímala také radnice v Praze 7, které majitel nabídl cenu nižší - 275 milionů korun.

Úřad ministra práce Františka Koníčka totiž předložil vládě návrh, podle něhož by majitel komplexu, firma s anonymními akciemi, měl dostat za budovu 295 milionů, tedy o dalších dvacet milionů víc, než nabídla Praha 7.

"Na základě informací z médií jsme oslovili společnost, zda platí jejich nabídka, která byla na 275 milionů korun. Včera odpoledne nám odpověděli, že nyní jednají s ministerstvem a že jednání s námi bylo zastaveno," uvedl mluvčí městské části Martin Vokuš.

Firma se zavázala, že městské části uhradí část nákladů, které vynaložila na posudky spojené s koupí budovy. „Stálo to zhruba dva miliony korun. O jejich uhrazení budeme s firmou dále jednat," dodal Vokuš. Zastupitelstvo Prahy 7 už dopoledne rozhodlo, že od transakce odstupuje. 

Pět posudků

Ministerstvo práce, které by v případě vládního souhlasu bylo kupujícím, si nechalo vypracovat pět znaleckých ocenění na zmíněný komplex poblíž Národního technického muzea. Všech pět znalců se shodlo na tom, že nabízená cena 295 milionů korun je přiměřená (znalci vyčíslili cenu budovy vždy kolem 305 milionů korun, redakce Aktuálně.cz má k dispozici písemné dokumenty, které o tom svědčí).

Současná transakce musí „bolet" majitele vydavatelství Economia. Záhadou, na kterou v minulosti upozornil také server Česká pozice, totiž zůstává, jak bylo možné před nedávnem prodat budovu za pouhých 140 milionů korun. S tím souvisí podezření, zda stát nyní nenakupuje dráž, než by musel.

Tím, kdo od Economie nakupoval (šlo ve skutečnosti o převod akcií, s nimiž současně kupující získal právo vlastnit komplex kancelářských budov na Letné), jsou firmy Alkatria a Carrisa (první nakupovala, druhá je majitelem budov nyní, a tedy z pohledu vládou posuzované transakce prodávajícím).

Utajený majitel

Stát se tedy chystá v tomto případě pustit do obchodu s firmami, které mají utajeného majitele.

Alkatria je společnost s anonymními akciemi. Na její valné hromadě z letošního června se prokázaly anonymními akciemi dvě společnosti - kyperská Stelleri Holding ltd., která vlastní 80 procent akcií. Pětinou akcií se pak prokázala společnost Lagheta, která má také vlastníka skrytého za anonymní akcie.

V roce 2008 se jako jediný akcionář této společnosti prokázal jistý Martin Žižka, muž, který podle obchodního rejstříku figuruje v 251 firmách, historicky působil ve více než dvou tisících firmách. To ukazuje na to, že jeho byznysem jsou takzvané ready made firmy - tedy že prodává předem připravené "prázdné" firmy.

Žižka má trvalé bydliště na stejné adrese jako tato firma, v paneláku na Praze 4. Na stejné adrese má sídlo dalších téměř 300 firem. Od ledna 2011 zde sídlila také Carissa, druhá firma našeho příběhu.

I v tomto případě jde o firmu s anonymními akciemi. Podle obchodního rejstříku se prokázal jako jediný akcionář v roce 2010 opět Martin Žižka.

Poznámka: Vydavatelství Economia, původní vlastník budovy, vydává také deník Aktuálně.cz

 

Právě se děje

Další zprávy