Vláda každému z vás vezme 4500 korun, říká šéf ČSSD

Martina Machová Jan Němec (redaktor) Martina Machová, Jan Němec (redaktor)
19. 2. 2011 12:40
Opoziční sociální demokraté odmítají vládní podobu důchodové reformy
Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka | Foto: Jan Langer

Praha - Každému občanovi České republiky vytáhne vláda z kapes čtyři a půl tisíce korun ročně, tvrdí úřadující šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Hodnotí tak podobu penzijní reformy, na které se schodli tento týden ekonomičtí ministři.

Vláda počítá se zvýšením sazby DPH na 20 procent u všech potravin kromě sedmi výjimek, dále u bydlení, tepla, dětských plen, léků, veřejné dopravy a dalších položek dosud daněných desetiprocentní sazbou.

Jediný moment, který se ČSSD na vládní představě líbí, je fakt, že lidé nebudou muset do soukromých penzijních fondů spořit povinně.

"Vytáhne to každému občanu České republiky 4,5 tisíce korun, které odvede na vyšší dani z přidané hodnoty během jednoho roku," řekl v rozhovoru pro Aktuálně.cz Bohuslav Sobotka. "Zatím je ten návrh v docela velkém rozporu s našimi představami," dodal.

Souhlas socialistů s penzijní reformou chtěl původně hledat premiér Petr Nečas, ale stojí o něj především jedna z koaličních srtan, Věci veřejné.

A.cz: Souhlasíte s parametry reformy, tak jak ji předkládají vládě ekonomičtí ministři?

Rozhodně musíme odmítnout sjednocení DPH na dvaceti procentech. Je to absolutně asociální a nespravedlivé opatření, které zhorší životní úroveň stovek tisíc, možná několika milionů obyvatel České republiky. Sociální demokracie udělá všechno proto, aby ke sjednocení DPH nedošlo.

A.cz: Takže nesouhlasíte hlavně s tím, jak má být reforma financována?

Vytáhne to každému občanu České republiky 4,5 tisíce korun, které odvede na vyšší dani z přidané hodnoty během jednoho roku. A vzhledem k tomu, že dochází k poklesu mezd u velké části obyvatel, že vláda škrtá podporu pro rodiny s dětmi, tak je to další velká rána, která zhorší životní úroveň rodin seniorů, rodin s dětmi a také lidí, kteří jsou nemocní a zdravotně postižení.

 

Zdraží se nejen potraviny, léky, zdravotní pomůcky, pleny, vodné stočné, ale také bydlení. Vládní koalice si neuvědomuje, jakou spirálu zdražování tímto svým opatřením vyvolá.

A.cz: Spoření do fondů nebude povinné, ačkoliv o tom vláda původně mluvila. To vám přece musí znít příjemně, chtěli jste to, nebo ne?

Samozřejmě vítáme to, že se vláda, jak se zdá, nechystá k povinnému spoření v soukromých důchodových fondech. Ale i otázka opt-outu je velmi riziková pro rovnováhu veřejných rozpočtů a pro financování průběžného důchodového systému.

A.cz: Jak by podle vás měly být kompenzovány dopady zvýšení DPH na jednotlivé skupiny?

Dopady DPH se v zásadě kompenzovat nedají. Je to věc, kterou budou platit občané každý den při nákupu základního zboží.

Jestliže vláda zvalorizuje stávající důchody, tak jak nahradí vyšší ceny lidem, kteří půjdou do důchodu teprve za za rok, dva? V případě rodin s dětmi… Vláda těmto rodinám v minulých letech sebrala dětské přídavky, letos jim sebrala porodné, a teď jim ještě zdraží základní potřeby.

 

I zde si nejde představit, že zvýšenou slevou na daních se vykompenzuje zdražení. Nedá se například vykompenzovat zdražení bydlení tím, že nové byty a domy zdraží o 10 procent. Jak chcete vykompenzovat třeba zdražení jízdného ve veřejné dopravě?

A.cz: Podpořili byste takovou reformu ve sněmovně?

Pokud by zůstala takto, tak ji podpořit nemůžeme. Budeme se snažit vládu přesvědčit, aby nerealizovala opt-out, aby se zaměřila na podporu systému soukromého spoření z jiných zdrojů státního rozpočtu a především, aby nerealizovala sjednocení DPH.

A.cz V čem by musela vláda ustoupit, abyste byli pro reformu? Kde jste ochotni na kompromis?

Myslím, že nelze v situaci, kdy vláda odmítá zavést progresivní daně, kdy tu zůstávají daňové úlevy pro nejbohatší a jen se utahuje daňový šroub pro střední vrstvy, tak nemůžeme souhlasit se sjednocením sazeb DPH. Je to Jánošík naruby.

Tady se lidem ze středních a nízkopříjmových skupin peníze vezmou a přidají se těm bohatým.

A.cz: Budete o svých požadavcích jednat s premiérem Nečasem, nebo koalicí? Máte už termín takového jednání?

Nemáme. Zatím je ten návrh v docela velkém rozporu s našimi představami. S výjimkou dobrovolného spoření, to jsme uvítali. Doufejme, že to tak zůstane až do konce.

 

Právě se děje

Další zprávy