Vláda jmenovala zmocněnce Ústavu pro studium totality

čtk
25. 7. 2007 15:06
Stal se jím historik Pavel Žáček z MVČR
Pavel Žáček při online rozhovoru v redakci Aktuálně.cz
Pavel Žáček při online rozhovoru v redakci Aktuálně.cz | Foto: Aktuálně.cz, Jaroslav Pikous

Praha - Současný ředitel archivu bezpečnostních složek ministerstva vnitra Pavel Žáček bude mít na starosti přípravu zřízení a fungování Ústavu pro studium totalitních režimů. Rozhodla o tom dnes vláda, která ho na návrh ministra vnitra Ivana Langra jmenovala zmocněncem. Novinářům to řekl premiér Mirek Topolánek.

Ústav se bude věnovat zkoumání éry komunismu a nacistické okupace Československa. Nová instituce má zlepšit shromažďování, analyzování a zpřístupňování dokumentů, které vypovídají o období totalit, a to včetně materiálů o činnosti komunistických tajných služeb.

Pod ústav budou spadat i složky StB

Svazky Státní bezpečnosti (StB) a dalších složek má spravovat zvláštní Archiv bezpečnostních složek, který však bude ústavu podřízen. Žáček je údajně také žhavým kandidátem na post ředitele ústavu.

Podobné ústavy už existují v sousedních zemích, v Česku vzniká více než 17 let po pádu komunistického režimu.

Proti vzniku ústavu byli levicoví politici. Nová instituce je podle nich zbytečná a umožní prý politické ovlivňování výkladu dějin. Plán činnosti ústavu a jmenování i odvolání jeho ředitele má mít totiž na starosti sedmičlenná rada, kterou by volil Senát na základě nominací od sněmovny, prezidenta a sdružení odbojářů nebo politických vězňů.

V radě nebo ve vedoucích funkcích ústavu nebudou moci být lidé, kteří byli členy nebo kandidáty předlistopadové komunistické strany či dokonce StB a bezpečnostních složek bývalého režimu.

Využije se budova ministerstva informatiky?

Ústav, který se měl původně podle slovenského vzoru jmenovat Ústav paměti národa, má vzniknout ještě tento rok. Zabývat by se měl obdobím od září 1938 do května 1945 a komunistickou érou od února 1948 do prosince 1989 včetně předcházejícího období příprav na uchopení moci komunisty. Podle některých informací by mohl sídlit v Praze v budově po ministerstvu informatiky.

Žáček se narodil v roce 1969. Vystudoval historii a politologii na filozofické fakultě UK. Řadu let pracoval na Úřadu pro dokumentaci a vyšetřování zločinu komunismu. Od roku 1998 jako náměstek ředitele úřadu. Později působil v Ústavu pro soudobé dějiny Akademie věd.

 

Právě se děje

Další zprávy